2024. április 20., szombat

Ha Kertész Tóni lennék...

Kertész Tóni azon a hétfő reggelen is úgy tett, ahogy mindig; kávéjával kiült a kerti pihenőbe, és szeretett dísznövényei társaságában nekiállt megtervezni a napot. A csend, a reggeli madárfütty, a növények friss illata nagyszerű alapot adtak mindehhez.

Ebédre valami frisset és zöldet szeretett volna. A kúszócserjék és virágzó évelőnövények susogásából kihallott ötlet alapján a piac felé vette az irányt, hogy ott szerezze be a szükséges alapanyagokat. Ám a piac be volt zárva. „Hogy éppen most jutott eszébe az árusoknak valami új törvény, meg valami adómemóriás pénztárgép bevezetése ellen tüntetni?!” … Kertész Tóni csalódottan indult a nagykereskedés felé, hogy ott szerezze be az ebédhez való zöldségféléket. Elborzadt a látványtól, mert a kínálat egy cseppet sem volt étvágygerjesztő, korántsem volt zöld, és a legkevésbé sem volt friss. Meglátogatta hát a közelben lévő bioboltot, ahol már széles mosollyal konstatálta a felhozatalt. Az árcédula láttán viszont gyorsan elmúlt a jókedve, és hamar kifordult a kisboltból. Hazament. A hűtőből elővett egy kicsit sem friss és zöld, de annál több adalékkal „megáldott” élelmiszert, és betolta a lepénylesőn.

Másnap reggel a szokásosnál is tovább üldögélt szeretett dísznövényei között. A madárfütty, növénysusogás most az aktuális szalagcímek visszhangját idézte fel benne; háborúról, áruhiányról, várható gazdasági válságról, árrobbanásról, és legfőképpen kínzó bizonytalanságról zúgtak fejében a gondolatok.

Kertész Tóni elmorzsolt egy könnycseppet a szeme alatt, majd fogta a motoros kultivátort, és a földdel tette egyenlővé szeretett díszkertjét, majd megvásárolta azokat a vetőmagokat, amelyekből talán nemsokára valami zöldebb, frissebb, egészségesebb, és mindenképpen valami olcsóbban hozzáférhető szökken szárba…

Mit válaszolt volna Kertész Tóni heti körkérdésünkre? Hétfőn reggel bizonyára még úgy értékelte – olvasóink 63 százalékával megegyezően –, hogy a kertészkedés egy nagyon jó kikapcsolódási lehetőség. Ennyi volna csupán? Valóban, kutatásokkal is igazolható, hogy a növényekkel, a földdel való munka megnyugtatja az idegrendszert, csillapítja az elmét, csökkenti azt a rengeteg belső feszültséget, amit a mai rohanó világ szinte minden szituációja felkorbácsol az emberben.

Számomra viszont nagyon érdekes, hogy a válaszadók csupán 6 százaléka gondolja úgy, hogy a kertészkedéssel spórolni is lehet. Persze, mint minden, ez is nézőpont kérdése. Mert igaz, egy konyhakert fenntartása sok munkával jár, tapasztalat nélkül pedig elég rizikós, és a tanulópénzt is gyakran meg kell fizetni. A teljes vegyszermentességről pedig ma már sajnos még az otthon nevelt vetemények esetében sem beszélhetünk. Azonban, akár egy erkély, akár egy kisebb kert áll rendelkezésre, néhány hasznos növény igenis termeszthető. A koktélparadicsom, fejes saláta, rukkola, különböző fűszernövények cserépben is jól érzik magukat. Azt pedig tapasztalatból tudom, hogy az a koktélparadicsom és zöldsaláta, azokkal a fűszernövényekkel tálalva, amelyek fél órával előbb még a szárukon voltak, összehasonlíthatatlanul egészségesebb és jobb ízű, mint amit a boltban kell megvásárolni.

Újból bizonytalanság vesz minket körül, újból háború dúl a közelünkben. A mesterségesen visszafogott drágulás ellenére is érezzük, hogy mindenért máris többet kell fizetnünk. Ezek tükrében én bizony igazat adok Kertész Tóninak, és díszkert helyett olyasmivel vetném be a rendelkezésemre álló területet, de még az erkélyre kihelyezhető négy nagyobb cserepet is, amit a család szívesen fogyaszt, és nem utolsósorban igen drágán vásárol.

Volt egy fura önmegnyugtató-mechanizmusom, amely szinte minden vásárláskor bejött: előbb a henteshez, majd a zöldségeshez mentem. A hentesnél otthagyott tetemes összegből fakadó keserűségemet némiképp enyhítette az a sok szép színes gyümölcs és zöldségféle, amit általában valamivel kevesebb pénzből vásároltam meg. Egy ideje viszont már semmivel sem fizetek kevesebbet a zöldségesnél.

Igen jólesne tehát a hentesüzletben felhalmozott stresszt a veteményeskertemben levezetni!

Ön szokott-e kertészkedni?

Igen, nagyon jó kikapcsolódási lehetőségnek tartom – 63%

Sokat spórolok, ha magam termelem meg, amit csak lehet – 6%

Így biztosan vegyszermentes alapanyagokat használhatok – 4%

Sajnos nem jut időm az ilyen jellegű tevékenységekre – 8%

Mivel tömbházban lakom, nincs rá lehetőségem – 19%