2024. március 29., péntek

Tamburamúzeummal bővül a város

Az Európa Kulturális Fővárosa cím jegyében városunk újabb művelődési intézménnyel bővül hamarosan – augusztusban megnyílik a Tamburafesztivál múzeuma. A múzeum az 1908-ban szecessziós stílusban épült Menráth-palotában várja majd látogatóit, a Sándor király utca 14.-ben. Jovan Pejčić, a Tamburafesztivál alapítójának és igazgatójának elmondésa szerint a fesztiváli eseményegyüttes, valamint a Tambura Világszövetség egy olyan új otthont kap, ahol egyedülálló múzeumi kiállítással mutatják majd be az elmúlt két évszád vidékeinkre jellemző tamburahagyományát.

– A kiállítás anyagát a tamburakultúra megalapozóinak személyes tárgyai fogják alkotni, többek között Mita Orešković, Vasa Jovanović, Savo Vukosavljev, Marko Nešić és Balázs Jani hangszereit és kottáit is megtekinthetjük, mindezt egy helyen – magyarázta Pejčić.

Elmondta azt is, hogy a muzeológiai előírások betartása mellett történik majd a berendezés, a kiállítás anyagának kibővítéséhez a nyárig további tárgyakat gyűjtenek még.

– Ezúton felkérünk és felszólítunk mindenkit, aki a témában jelentős, múzeumi tárgyakkal rendelkezik, fényképek, régi hangszerek és kották birtokában van, hogy jelentkezzenek nálunk, és járuljon hozzá a kiállítás színesebbé tételéhez – üzente Pejčić.
Hozzátette, hogy a múzeumnak egy külön részlegét fogja képezni az a 150 olajfestmény, amelyek az elmúlt tizenöt évben keletkeztek a Tamburafesztivál tematikus alkotóműhelyeiben.