2024. április 23., kedd

A gyermekekhez, a gyermekekért

Fáklyás-gyertyás körmenetet tartottak Topolyán, a kálváriadombon

Első alkalommal szervezett a hittanos diákok és az ifjúság számára gyertyás-fáklyás keresztúti felvonulást a topolyai plébánia a kálváriadombon virágvasárnap előtti pénteken, ami a szürkületi órákban kezdődött.

A szép számban megjelent gyermek és felnőtt hívőt ft. Szakály József köszöntötte, majd fellobbantak az apró lángocskák. A topolyai plébánostól megtudtuk, hogy a stációknál mondott prédikációjában az erdélyi egyházmegye ifjúsági irodájának Bűnbánati keresztút fiataloknak címmel összeállított elmélkedését idézte fel.

– A család szentségére, megtartó erejére, a szülők által jelentett támaszra, a szentmise és a szentségek fontosságára hívtam fel a figyelmet, illetve arra, hogy a bűnbánat ereje hatalmasabb, mint azt sokszor gondolnánk. Nem kell félni a bűnbánat szentségétől, hiszen az inkább a lélek számára egy megtisztító fürdő, sem mint számon kérő bíróság – hangsúlyozta a topolyai plébános. Virág Gábor hitoktató elmondta, hogy több mint 50 hittanos diák vett részt az eseményen, de voltak középiskolás tanulók és alsós kisgyermekek is.

– Mivel első alkalommal szerveztük meg ezt az eseményt, ezért elégedettek vagyunk a részvétellel. Persze abban bízunk, hogy ez a szám idővel majd nagyobb lesz, amikor a gyerekek között híre megy az eseménynek, és a két helyi általános iskola hittanos diáksága lendületet kap majd hozzá, illetve hogy hagyománnyá tehetjük. Igazából az adventi időszak óta már fokozatosan bekapcsoljuk a leendő bérmálkozóinkat a liturgikus eseményekbe, ez is hozzá tartozik az előkészületekhez – tudtuk meg a topolyai hittanos gyermekek oktatójától.