2024. április 19., péntek

Hogyan főztek nagyanyáink?

Tordai szakácskönyvet mutattak be Palicson

Pénteken este mutatták be Palicson, a Magyar Művelődési Központban a Nagyanyáink ételei című tordai szakácskönyvet. Az esemény kezdetén a tordai Samu zenekar eljátszotta a tordai himnuszt, majd Csíkos Dániel, az Újvidéki Televízió munkatársa, a Tordai Újság szerkesztője a könyvbemutató műsorvezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

Ezt követően Csíkos Dániel Mezei Zsuzsannával, a könyv szerkesztőjével beszélgetett az új kiadványról. A beszélgetés során elhangzott, hogy Mezei Zsuzsanna a Vajdasági Történelmi Levéltár főlevéltárosaként vonult nyugdíjba, jelenleg a Tordaiak Klubja elnökeként tevékenykedik. A könyvvel kapcsolatban elmondta, annak anyagát egy személyes tragédia után kezdte el gyűjteni

– Édesanyám amikor elhunyt, akkor hirtelen nem volt, akit fölhívjak, azzal, hogy hogyan csinálják a tepertős pogácsát, a kelt rétest. Ekkor arra is rádöbbentem, hogy más idős ember sincs a családban, aki ezt elmondhatná. Ekkor született meg az elképzelés, hogy a régi recepteket össze kellene gyűjteni, mert valószínűleg mások is hasonló problémával küzdenek, mint én. A lehetőséget, hogy az elképzelésemet megvalósítsam, a Tordaiak Klubja adta meg – mondta Mezei Zsuzsanna.

A könyv szerkesztője elmondta, hogy a könyv idős tordai háziasszonyok által elmondott recepteket, valamint régi családi füzetek receptjeit tartalmazza, összesen mintegy 150 recept gyűlt össze a 270 oldalas kiadványban. Mezei Zsuzsanna hozzátette, hogy a gyűjtőmunka a történészi munkához volt hasonlatos.

A receptek alapján a kötet szerzője megállapította, hogy a tordai háziasszonyok takarékosak voltak, és minden alapanyagot felhasználtak, amit a házban felleltek. A tojás például valóságos kincsnek számított, ezért bundás kenyér csak ritkán került az asztalra. Magában a könyvben előételek, egytálételek, kalácsok és sütemények elkészítésének módjai egyaránt megtalálhatóak.

Mezei Zsuzsanna azt is elmondta, hogy az összegyűjtött receptek alapján mintegy hatvan tordai háziasszony közreműködésével el is készítették az ételeket. Az ott készült képek alkotják a könyv képanyagát. Az eseményen Kéri Sándor Botond színjátszó is fellépett, majd a könyvbemutató után kóstolóra is sor került, amelyen a hagyományos tordai sós és édes süteményeket lehetett megízlelni.