2024. március 28., csütörtök
FORMULA–1

Leclerc Melbourne-ben sem hibázott

Két évvel azt követően, hogy a világjárvány berobbanásától megijedve a Formula–1 versenyzés nélkül elmenekült Ausztráliából, most tért ismét vissza a sport az előzések érdekében gyorsabbá tett melbourne-i pályára, ahonnan vasárnap este Charles Leclerc újabb győzelme után tetemes pontelőnnyel távozott.

Az erőviszonyok az élen nem változtak a szezon harmadik futamára, a Ferrari és a Red Bull továbbra is hasonló szintet képvisel, a Mercedesnek pedig az eltelt két hét során sem sikerült megoldást találnia az autó pattogása által okozott teljesítményvesztésre, így maradt harmadik erő. „Úgy mar, mint egy vipera vagy egy csörgőkígyó – adott jellemzést autója viselkedéséről Lewis Hamilton. – Folyamatosan próbáljuk olyan alacsonyra állítani az autó hasmagasságát, hogy minél bevállalósabb legyen, de még pont ne rázza ki az agyunk.”

Leclerc és Max Verstappen 2022-ben nagyon gyorsan klasszikussá nemesedett párharcát az időmérőn a monacói nyerte meg, aki ezúttal a rajtnál is el tudott lépni, idén először nem alakult ki csatahelyzet kettőjük között. A Ferrari versenyzője végül nagy előnnyel jutott el elsőként a célig, negyedik F1-es győzelmét karrierje eddigi legkönnyebbjének nevezve, ám ehhez kellett a közvetlen riválisok botlása is. Bár Verstappen a biztonsági autós újraindításokat leszámítva nem tudott veszélyt jelenteni az első helyre, a holland újabb nagy csapást szenvedett el azzal, hogy három futam alatt már másodszor kellett kiállnia a motorral kapcsolatos műszaki hiba miatt. A másik Ferrarit vezető Carlos Sainz is nullázott: a rosszul sikerült időmérőn csak kilencedik lett, majd a futam második körében kicsúszott, és a kavicságyban ragadt. Az esélyesek búcsúzásával a Mercedes ismét a dobogóért harcolhatott, Hamilton és George Russell még a végül másodikként végző Sergio Pérez dolgát is meg tudták nehezíteni a futam egy pontján, a pódium alsó fokát pedig a fiatalabbik brit csípte el, aki a bokszkiállás szerencsés időzítésével ugrotta át csapattársát, az istálló pedig tempóhátránya ellenére is több ponttal távozott Melbourne-ből, mint bárki más. „Nem számít, milyen gyors valakinek az autója, ha nem jut el a célig” – állapította meg Russell, aki váratlanul a második helyen találta magát a bajnoki tabellán, noha már 34 ponttal Leclerc mögött. A pontokat eddig csupán dzsiddai győzelmével szerző Verstappen viszont igencsak lehangolt: „Már most jelentős hátrányban vagyunk, így nem is akarok a vb-címre gondolni, most inkább az lenne a fontos, hogy eljussunk a célig” – bosszankodott a címvédő.

Kezd magára találni a szezont visszaeséssel kezdő másik csapat, a McLaren, hiszen 5. és 6. helyet szereztek Lando Norrisszal és Daniel Ricciardóval, a legnagyobb rejtélyt azonban az Alpine tempója jelenti, amely csapat Fernando Alonso határozott véleménye szerint pole-t és dobogót is szerezhetett volna, ha nem sújtja őt balszerencse az egész hétvége során. A spanyol az időmérőn az első két részidő után valóban jobban állt, mint Leclerc, ám ekkor egy hidraulikai hiba a falba küldte az autóját, végül pedig a futamon is pont nélkül maradt. Nála is sokkal rosszabb hétvégét zárt viszont a koronavírusból felépülve idén először versenyző Sebastian Vettel, akire a hétvége minden eseménye során lesújtott egy baleset vagy műszaki hiba, ráadásul az Aston Martinnak a tempója sem jó, immár ők az egyetlen pont nélkül álló csapat.

A mezőny most Európa felé veszi az irányt, két hét múlva Imolában rendezkednek be, ahol visszatér a menetrendbe az először tavaly kipróbált sprintverseny is.

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye: 1. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:27:46,548, 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) +20,5 másodperc hátrány, 3. George Russell (brit, Mercedes) +25,5, 4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +28,5, 5. Lando Norris (brit, McLaren) +53,3 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Leclerc 71 pont, 2. Russell 37, 3. Sainz 33, 4. Pérez 30, 5. Hamilton 28 stb. Csapatok: 1. Ferrari 104 pont, 2. Mercedes 65, 3. Red Bull 55, 4. McLaren 24, 5. Alpine 22 stb.

Evans dupla sikere Rómában

A Formula–1 népszerűségének növekedésével párhuzamosan az utóbbi időben egyre kevesebb figyelem hárul az elektromos megfelelőjére, a Formula–E-re, amely túl nagy szüneteket tart a naptárában. A sorozat a negyedik és ötödik futamára most Róma utcáira költözött, ahol nagy meneteléseket bemutatva mindkét alkalommal a jaguaros Mitch Evans győzött, így az eddigi egy pontját most két nap alatt ötvennel toldotta ki. A szombati versenyen az új-zélandi a kilencedik helyről rajtolva jött fel, és a kezdetben az élen csatázó Mercedeseket megelőzve nyert végül Robin Frijns és Stoffel Vandoorne előtt, a második futamon pedig, ahol fél tucat versenyző váltotta egymást az élen, szintén ő taktikázott a legjobban, és vezette a célba Jean-Éric Vergne-t és Frijnst.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Vergne 60 pont, 2. Frijns 58, 3. Vandoorne 56, 4. Evans 51, 5. Mortara 49 stb. Csapatok: 1. Mercedes 94 pont, 2. Porsche 85, 3. DS 80, 4. Venturi 78, 5. Jaguar 73 stb.