2024. április 20., szombat

Szabadkai siker Nagybecskereken

Befejeződött Vajdasági Hivatásos Színházak 71. Fesztiválja

A. P. Csehov –Góli Kornélia: A három nővér című drámája volt a legjobb előadás a Vajdasági Hivatásos Színházak 71. Fesztiválján, amelyet a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház mutatott be Puskás Zoltán rendezésében – közölték a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban megtartott hétfői díjkiosztón.
A legjobb gyermekelőadást a becskereki Toša Jovanović Népszínház bábtársulata mutatta be. A rendezői díjat Milan Nešković érdemelte ki a szabadkai Népszínház Kus petlić című produkciójáért. Négy színészi díjat ítéltek oda amelyeket Minja Petković, Dimitrije Dinić, IgorGreks és Kristina Savkov kaptak. A díszletekért Marija Kalabićot, a kosztümökért pedig Biljana Grgušt díjazták. Különdíjban részesült a Kosztolányi Dezső Színház és Urbán András rendező A Csókos Asszony Lovagjai című előadásért, valamint Vera Hrcan Ostojić színésznő. Az Ivan Mirkov-Vlačić különdíjat Puskás Zoltán rendező kapta, a fiatal színészek közül pedig elismerésben részesült Bojana Milovanović és Sonja Isailović.

Puskás Zoltán és Dejan Karlečik, a becskereki Népszínház igazgatója (Fotó: Kecskés István)

Puskás Zoltán és Dejan Karlečik, a becskereki Népszínház igazgatója (Fotó: Kecskés István)

– Attól féltem, hogy a „maszkos világ”, és a vele járó sok szomorúság nyomott hagyott a művészeten is, mint ahogy minden emberen, és hogy esetleg el leszek keseredve azon, amit majd látni fogok. De amikor megkezdődött a fesztivál, az egyik előadás jobb volt, mint a másik. Az egy föllendülés és egy jó érzés volt. A művészek talán erővel és még nagyobb akarattal akartak fölemelkedni és megmutatni, hogy igenis a művészet minden át tud élni. Gyönyörű előadásokat néztünk. Jó előadásokat néztünk. Boldog vagyok, hogy ilyen sok fiatal színészünk és nem csak fiatal, érett színészünk van. Egy olyan jó gárda minden színházban, amely mindig, mindenütt megállja a helyét. És ez volt a legnehezebb. A díjakból ugyanis kevés van. Viszont a nagyon jó színészekből és a nagyon jó előadásokból sokkal több, nyilatkozta Tóth Irén, színész/rendező, aki az idén volt először a fesztivál zsűrijében.
Puskás Zoltán rendezőnek ez az első díja, amit a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválján kapott. Kiemelte a szabadkai társulattal való jó együttműködést, ami laboratóriumi munka volt. De Góli Kornélia dramaturg munkáját is dicsérte, akinek nehéz feladata volt megtalálni a mai nyelvet és ötvözni Csehovval.
– Őszintén mondva még sokkban vagyok. Nagyon régen kaptam díjat. De a vajdasági fesztiválon még nem sikerült. Ez egy hatalmas megtiszteltetés, vajdaságiként egy elismerő, szakmai díjat kapni ez nagyon megható, és főleg úgy, hogy az ember tisztában van vele, hogy erős a konkurencia. És, hogy nem tudja, igazából hol a helye szakmailag. Nagyon jókor jött, mert pont abban a fázisban vagyok per pillanat, amikor az ember így elgondolkodik, hogy mennyire jó, amit csinál, vagy egyáltalán ezzel kell-e foglalkoznia. Azt gondolom, hogy most ez az elismerés egy picikét megsimogatott, nyilatkozta a díjátadó után Puskás Zoltán.

A legjobb előadás zeneszerzői (Fotó: Kecskés István)

A legjobb előadás zeneszerzői (Fotó: Kecskés István)

A három nővér zenéjéért Erős Ervin és Klemm Dávid részesültek elismerésben. Mint mondják, már hat-hét éve együtt dolgoznak és filmekre, színházi előadásokra komponálnak zenét és ez az első közös szakmai díjuk. A feladatot sikerült könnyedén megoldani, viszonylag rövid idő alatt. Egy rendkívül gazdag munkafolyamat áll előttük, hiszen 12 filmre készítenek zenei anyagot, de tervben van egy musical és egy színdarab zenéjének a megalkotása is.