2024. március 28., csütörtök

Júliustól operatív tartalékokkal kell rendelkezniük a kőolajvállalatoknak

Szerbiában minden vállalatnak, amely kőolajat értékesít a piacon, július 1-től operatív tartalékokkal kell rendelkezniük, amik az idei évben négy napra kell elegendőnek lenniük – jelentette ki Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajvállalatok Egyesületének főtitkára a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva.

Szavai szerint július 1-től minden vállalatnak, amely kőolajat értékesít a piacon, termel, vagy importál, köteles lesz a saját költségén és raktáraiban négy napra elegendő üzemanyaggal rendelkeznie, az utóbbi három évben mért értékesítési átlagához viszonyítva.

– Évről évre növekedni fog ezen napok száma és hamarosan elérjük a tíz napot is, ami hozzávetőlegesen nagy számnak bizonyul – mondta Mićović.

Hangsúlyozta, hogy minden kőolajvállalatnak be kell fektetnie ezekbe a tartalékokba, ami megnöveli az üzemanyagnak a piacon való értékesítésének költségeit.

Elmondta, hogy a hazai vállalatok számára a négy napos tartalékok raktározása nem jelent gondot, viszont a tíz naposra már szükséges lesz beruházniuk, mindenekelőtt a nagyobb mértékben importálók.