2024. április 25., csütörtök

Jogegyenlőség a roma közösségnek is

A városházán Miloš Vučević polgármester pénteken megbeszélést folytatott a roma közösség képviselőivel, a találkozóra a romák nemzetközi világnapja alkalmából került sor.

A megbeszélésen jelen volt többek között Jelena Jovanović tartományi képviselő, Ljiljana Mihajlović, az újvidéki Romák Inklúziós Irodájának igazgatója és Ninoslav Jovanović, az emberi és kisebbségjogi minisztérium államtitkára is. Az eseményre a tartomány több pontjáról is érkeztek roma képviselők, egyebek mellett Szabadkáról, Karlócáról, Mitrovicáról, Ópazováról és Zomborból is.

A találkozón a roma közösség helyzetéről egyeztettek a felek Vajdaság tartomány területén, különös hangsúlyt fektetve az oktatásra, valamint a roma közösség jelenlétére a társadalom és a közélet minden területén.

A polgármester szerint a romák világnapja lehetőséget nyújt a találkozásra és a beszélgetésre is nemcsak a helyi roma közösség képviselőivel, hanem az ország más vidékeiről érkezőkkel is.

– Lehetőségünk van tapasztalatot cserélni többek között a Bujanovacból, Odžakból, Szabadkáról, Ópazováról, Belcsényből, Belgrádból, Karlócáról és Zomborból érkező romákkal is. A legutóbbi találkozónkhoz képest előrelépést látok a roma közösség helyzetének tekintetében, úgy a helyi, mint országos szinten is tapasztalható. Ami Újvidéket illeti, lépésként kiemelhetem a Romák Inklúziós Irodájának megnyitását, emellett a városi önkormányzat népjóléti és gyermekvédelmi igazgatóságában teremtett új munkahelyeket is. A felsoroltak mellett a városi képviselő-testület egy helyi akciótervet dolgozott ki a romák befogadásának terén, ezt az emberi és kisebbségjogi minisztériummal közösen valósítjuk meg abból a célból, hogy a munkakeresés során megerősítsük és javítsuk a romák helyzetét. Elégedettség tölt el látván a fiatal és tehetséges, roma nemzetiségű egyetemi hallgatókat, kívánok nekik sikeres akadémiai karriert, valamint azt, hogy ugyanolyan feltételek mellett induljanak, mint más egyetemista társaik – fogalmazott Vučević.

Az önkormányzat megváltoztatta, azaz kijavította a Razzia áldozatai rakparton lévő emléktábla feliratát, amely évtizedekig szúrta a romák szemét (Fotó: Szeli Balázs felvétele)

Az önkormányzat megváltoztatta, azaz kijavította a Razzia áldozatai rakparton lévő emléktábla feliratát, amely évtizedekig szúrta a romák szemét (Fotó: Szeli Balázs felvétele)

Elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy sikerült megváltoztatni a Razzia áldozatai rakparton található emléktábla feliratát, amely évtizedeken keresztül tüske volt a roma közösség szemében.

– Évszázadok óta élünk együtt ezeken a területeken, remélem, hogy a kapcsolataink a jövőben tovább fognak javulni – mondta a polgármester.
Jelena Jovanović tartományi képviselő, aki a küldöttséget vezette, hangsúlyozta a romák világnapjának jelentőségét, ugyanis ezen a napon az egész világon a roma közösség felé irányul a figyelem, aminek köszönhetően láthatóbbá válik az oktatásban és a társadalomban elfoglalt helyzetük.

– Az utóbbi időben a roma közösség tagjainak helyzetében javulás tapasztalható. Történelmi jelentőségű pillanat volt számunkra a Razzia áldozatai rakparton található emléktábla feliratának kijavítása, amiről a roma közösség tagjai évtizedek óta álmodoztak – emelte ki Jovanović.