2024. március 29., péntek

Még mindig szomjas a föld

Vetik már a napraforgót és a kukoricát is

Az elmúlt napokban a topolyai község területén négyzetméterenként átlagosan 10–15 liternyi csapadék hullott, ami nagyon jót tett az ősszel elvetett gabonaféléknek. Főleg azoknak a parcelláknak használt, ahol az eső előtt sikerült a műtrágyát is kijuttatni. Ott most szépen zöldell a gabona. A csapadék utáni kedvező talajviszonyok közepette sokan megkezdték a napraforgó, nem ritka esetben a kukorica vetését is. Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta, hogy ezen a hétvégén a napraforgó vetését be is fejezik a saját parcelláikon, és ha az időjárás engedi, azonnal megkezdik a kukorica vetését. Terveik szerint a tengeri magja is a földbe kerül húsvétig. Ami a vetőmagkínálatot illeti, a piacon most nincs hiány, az árak is csak minimális mértékben emelkedtek a tavalyiakhoz képest. A műtrágya viszont jelentősen megdrágult. Szabad eladásban most urea kapható a szövetkezetben 126 dináros kilogrammonkénti áron. A napokban fogyott el a 3×16-os NPK műtrágya, aminek 90 dinár volt az ára, az esetleges újabb szállítmány már 105–110 dinárba fog kerülni. A búza felvásárlási ára forgalmi adóval együtt most 35–36 dinár, míg a kukoricáért 33 dinárt fizetnek. Az olajnövények ára, a napraforgóé és az olajrepcéé is várhatóan magas szinten stabilizálódik, és a betakarítás idején történelmi rekordok dőlhetnek meg.

A korábbi években nem tapasztalt módon a repce esetében a száraz időszak miatt úgynevezett „elöregedésről” beszélhetünk. Bábi Lajos agrármérnök, a Topolyai Gazdakör elnöke szerint ez egy szokatlan, eddig nem tapasztalt furcsa jelenség, és kérdés, hogy a jövőben hogyan hat majd az olajnövény fejlődésére. Úgy tűnik, hogy repcéből rekordhozamra nem lehet számítani. Általában már hetekkel ezelőtt elvégezték a gazdálkodók a repceormányos elleni vegyszeres védekezést, az utóbbi napokban sokan levéltrágyával is serkenteni próbálták a növény fejlődését.

A napraforgó vetése iránt megnőtt az érdeklődés, hiszen Ukrajna volt eddig a legnagyobb exportőr, a háború miatt pedig jelentős hiány állhat elő. Bábi Lajos szerint nem ajánlott három-négy évnél gyakrabban napraforgót termelni ugyanazon a parcellán, és más kultúrák esetében is ajánlott a vetésforgó. Mégis van rá példa, hogy valaki úgymond megpróbálja „megerőszakolni” a földet. A káposztarepce esetében is tapasztalható már, hogy valaki repce után próbálkozik ismét – több-kevesebb sikerrel – a monokultúrás termesztéssel. Bábi azon véleményének is hangot adott, hogy a drága műtrágyák használatát, ha nem is teljes egészében, de részben ki lehet váltani levéltrágyákkal, illetve a talaj termőképessége javítható a különféle permetszerek használatával is, melyek a talajbaktériumok tevékenységét serkentik.

A napraforgó és a kukorica optimális vetési időszakában vagyunk. A szakemberek szerint nem csak a dátumot kell nézni, fontos, hogy a talaj felmelegedjen, hőmérséklete elérje az 5–10 Celsius-fokot, és hogy az adott parcellán a talaj nedvességtartalma is megfelelő legyen. Abban is egyetértenek a szakemberek, hogy az esetlegesen kedvező, elsősorban csapadékos májusi időjárás még sokat javíthat a búza, árpa, valamint az olajrepce állapotán is. A termékeny közép-bácskai földeken a tavasszal elvetett kultúrák esetében is csak akkor számíthatunk jó termésre, ha csapadékos lesz a május.