2024. április 18., csütörtök

A nagyhét kapujában

Közösségkovácsolásra ad lehetőséget a húsvéti ünnepkör a katolikus híveknek Topolyán

Húsvét közeledtével sűrűsödnek a katolikus hívek egyházi alkalmai, ennek apropóján kérdeztük Szakály József plébánost, akinek ez az első olyan éve, amikor a topolyai hívek körében élheti meg a kereszténység legnagyobb ünnepét.

– Az elmúlt hónapokban igyekeztem felfedezni és megélni azokat az imádságos helyeket, amelyek adottak a városban. A nagy- és a kistemplom mellett ilyen például a kálvária is. Ez utóbbi véleményem szerint különlegessé teheti az itteniek számára hitük megélését, hiszen kevés katolikus közösség mondhatja el magáról, hogy ilyen méltó helyszínen és módon épült keresztút gazdagítja az egyházközösségét. A város egyik legmagasabb pontjáról beszélünk, és legrégibb szakrális épületéről, amely az 1890-es évek végén készült el. A nagyböjt folyamán több alkalommal is kizarándokoltunk a kálváriára, péntekenként Európa békéjéért fohászkodtunk, valamint a topolyaiak régi szokásával összhangban Szent József-kilencedet is végeztünk. Pénteken a nagyböjtöt közös keresztútjárással zártuk, ez utóbbi fáklyás-gyertyás alkalomra a 7., 8. osztályos hittanosokat és az ifjúságot kértük fel, szürkületkor kezdtük a felnőttek közreműködésével. Nagypénteken egész nap nyitva lesz a kálvária kapuja, és várja a híveket – kezdte a beszélgetést ft. Szakály József, aki hozzátette, hogy a topolyai plébánia másik újdonsága, hogy nagyobb hangsúlyt igyekeznek fektetni arra, hogy a betegeket is bekapcsolják a húsvét közösségi megünneplésébe.

– Idén a betegekért mondott mise húsvéthétfőn 18 órakor kezdődik, és ezúttal nemcsak az ágyhoz kötött egyéneket szeretnénk végiglátogatni, hanem azokra is gondolunk, akiknek nem áll módjukban rendszeresen templomba járni. Ezért felkérjük azokat a családokat, illetve a Caritas önkénteseit, akiknek lehetőségük van közreműködni az utaztatásban, hogy segítsék érintett híveinket eljuttatni a szentmisére. Az eseményen lehetőség lesz a betegek szentségének a felvételére is. Nagy örömmel tapasztaltam, hogy a Caritas önkéntesei mellett számos hívünk igyekszik tenni a közös terveink megvalósításáért. Akinek lehetősége volt, az célhoz juttatta az erre az alkalomra készült meghívóinkat, és igen nagyszámú pozitív visszajelzést kaptunk – mondta el Szakály József, majd kitért arra is, hogy a nagycsütörtöki virrasztás alkalmával idén felelevenítik a Jeremiás siralmai lamentációkat.

–A 18 órakor kezdődő szertartáshoz megtaláltuk a raktárban az úgynevezett triangulumot, vagyis azt a háromszög alakú, tizenöt gyertyát tartó formát, amit az egyház használ a Jeremiás siralmai imához. Egyébként a szent háromnap szertartásai nagypéntekig 18 órakor kezdődnek, a húsvéti, nagyszombati vigília pedig 19 órakor.

Szakály József atya kitért arra is, hogy az elmúlt hetekben magas fokú humánusságról tettek tanúbizonyságot a topolyai hívek.

– A Caritas közreműködésével a Kárpátalja felől menekülők, illetve az otthon maradt, Kárpátalján élő nemzettestvéreink megsegítésére szervezett gyűjtéshez csatlakoztak a topolyai hívek is. Két gyűjtőponton lehetett leadni az adományokat, az egyik számára biztosított helyszínt a Caritas helyi szervezete, és elmondhatom, hogy tekintélyes mennyiségű anyagi és tárgyi adomány gyűlt össze, és jutott el a rászorulókhoz – tette hozzá a plébános, aki néhány mondatot szólt a plébánia szervezeti működésében bekövetkezett újdonságokról is, valamint azon tervekről, hogy minél inkább szeretnék bevonni az egyházi életbe a ma még passzív híveket.

– Slavko Večerin püspök úr határozata alapján a nagyböjt folyamán Topolyán is megalapítottunk az egyházközségünk különböző feladatköreit segítő fórumokat: a Gazdasági Tanácsot és a Pasztorális Tanácsot. Ezeknek a csoportoknak a püspök úr rendelete alapján az a feladatuk, hogy a plébániai élet zökkenőmentességét segítsék elő. Illetve nem titkoltan ezen keresztül újabb és újabb egyének megszólítása, bevonása a gyülekezeti életbe. Lényeges, hogy minden tanácstag a maga környezetében munkálkodjon a céljaink megvalósításáért. Konkrétan, hogy a saját mikroközösségében képviselje az egyházközösségét, illetve közvetítőként segítse a plébános munkáját – ismertette Szakály József.