2024. március 28., csütörtök

A Városháza ajtaja nyitva áll

Tanácskozás, kiállításmegnyitó és koncert a romák világnapján

Pénteken volt a romák világnapja. Így ezen a napon több, a világnaphoz kapcsolódó eseményt is tartottak a Városházán. Délelőtt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere fogadta a szabadkai romák képviselőit. Rövid tárgyalás után a felek sajtótájékoztatón összegezték benyomásaikat.

Roma zászló a Városházán (Fotó: Molnár Edvárd)

Roma zászló a Városházán (Fotó: Molnár Edvárd)

A polgármester elmondta, hogy ahogy a korábbi években, az idei világnapon is kitűzték a roma zászlót a Városházán. Emellett a roma közösség kérésére először a Pescsara helyi közösségben is kitették a roma zászlót. Kiemelte, hogy a szabadkai városvezetés az elmúlt években sokat tett a roma közösség felzárkóztatásáért. A 2018-tól a Romacted program keretein belül a város igyekszik megvalósítani azokat a célokat, amelyek a szabadkai romák számára fontosak. Továbbá a 2016-ban elfogadott helyi akcióterv keretei között is a roma közösséget, különösen a roma gyermekeket, nőket és zenészeket kívánták támogatni. A polgármester bejelentette, hogy kidolgozás alatt áll a 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó helyi akcióterv. Ebben az oktatáson, szociális védelmen és az egészségügyön keresztül kívánják segíteni a közösséget, valamint igyekeznek elősegíteni a lakáshoz és a munkához jutásukat. Végül Stevan Bakić megköszönte a helyi koordinátorok, pedagógiai asszisztensek és az egészségügyi közvetítő munkáját, valamint az önkormányzattal folytatott kiváló együttműködést.

Stevan Nikolić, Szabadka város roma kérdésekkel megbízott koordinátora arra hívta fel a romák figyelmét, hogy a pénteki napon, a világnapon volt csak kitűzve a Városházára a zászlajuk, a Városháza ajtaja viszont egész évben nyitva áll előttük. Kiemelte, hogy a világnap kiváló alkalom arra, hogy bemutatkozzanak, számba vegyék az eltelt időszakban elért eredményeket és a jövőre vonatkozó terveket készítsenek. A roma közösség és az önkormányzat közös munkáját példaértékűnek nevezte a koordinátor.

A találkozó után a Városháza előcsarnokában kiállítás nyílt általános iskolás roma diákok rajzaiból. A megnyitón Stevan Nikolić mondott rövid köszöntőt, majd általános iskolás diákok alkalmi verses-zenés összeállítással kedveskedtek az egybegyűlt közönségnek. Este a Városháza dísztermében roma és világzenei koncertet tartottak, amelyen fellépett a Kurina trio bend együttes és barátaik.