2024. április 25., csütörtök

Helyi migrációs akcióterv készül

Tanácskozás Magyarkanizsán

Magyarkanizsán a migrációkkal foglalkozó helyi akcióterv kidolgozásának előkészítéséről tanácskoztak pénteken annak érdekében, hogy a későbbiekben be tudjanak vonni a munkába minden olyan községi intézményt, amely hozzá tud járulni a migráció okozta helyzet kezeléséhez. Jelen esetben nem az országon áthaladó illegális bevándorlókról van szó, hanem azokról, akik kényszerűségből hagyták el otthonukat az országon belül. A Migrációk és diaszpóra elnevezésű globális program végrehajtói Szerbia húsz községében a Menekültügyi és Migrációs Bizottság, valamint a Német Nemzetközi Együttműködési Szervezet. A velük való együttműködés keretében Magyarkanizsa község a pénteki összejövetelén elindította a migrációkkal foglalkozó helyi akcióterv kidolgozását. A magyarkanizsai menekültügyi bizottság megbízottja, Miodrag Đaković elmondta, hogy a helyi bizottság azonosította a menekülteket, felmérte a szükségleteiket, biztosítottak számukra tizenkét falusi házat és tizennégy csomag építkezési anyagot. Mivel kevés, segítségre szoruló menekültről van szó, ezért a szükségleteik hetven százalékát sikerült kielégíteni.

– Azon dolgozunk ezúttal, hogy a lehető legjobb akciótervet dolgozzuk ki, melyet Magyarkanizsa község is alkalmazni tud azon emberek esetében, akik rászorulnak esetlegesen a segítségre – mondta az illetékes.

Aleksandra Grabež, a Menekültügyi és Migrációs Bizottság, valamint a Német Nemzetközi Együttműködési Szervezet szaktanácsadója szintén jelen volt a magyarkanizsai tanácskozáson, és elmondta, hogy a községet is szeretnék bekapcsolni az akcióterv kidolgozásába, ezzel a szándékkal érkeztek Magyarkanizsára. Az igények és a jelenlegi helyzet felmérése után pedig megtörténhet az akcióterv valós kidolgozása.