2024. április 25., csütörtök

Közösen egészségünkért

A testmozgás kikapcsol, feltölt energiával, célokat tűz ki elénk a legborúsabb időkben is

Az egészség világnapján 1948 óta április 7-én ünnepeljük, mivel 74 évvel ezelőtt ezen a napon kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet, a WHO. A világnap alkalmából Szenttamáson a Gyöngy, a Fejlődésben Elmaradt Személyek Egyesületének székházában Közösen egészségünkért elnevezéssel közös akciót szervezett a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete, a Vöröskereszt helyi szervezete, az önkormányzat képviselői és az értelmi fogyatékosokat segítő egyesület dolgozói. Az akció keretében a felhasználókat tájékoztatták az egészségvédelem és az egészségmegőrzés legfontosabb lépéseiről, a betegség megelőzéséről, a kockázati tényezőkről, továbbá ingyenes vérnyomás- és vércukorszintmérést végeztek.

A Kék Kör szenttamási egyesület két hete folyamatosan dolgozik a polgárok egészségi állapotának ellenőrzésén, ingyenes vizsgálatokat tartanak a nyugdíjasok, a háborús rokkantak stb. egyesületében, az egészségügyi világnap alkalmából pedig úgy döntöttek, hogy az egész napos ingyenes méréseket és vizsgálatokat a Gyöngy egyesületben tartják meg.

− A világnap felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. Az egészség nemcsak azt jelenti, hogy nem vagyunk betegek, hanem egy életmódot is tükröz, hiszen testünk jólléte lelki egyensúlyunktól is függ. Egészségünket befolyásolja a levegő, az ivóvíz és az előállított élelmiszer minősége, ugyanakkor az olyan rossz szokások, mint a dohányzás, az alkohol, a kábítószer, és nem utolsósorban a fizikai aktivitás hiánya kimondottan negatív hatással vannak a szervezetre és a lelkiállapotra is – mondta dr. Ilija Gazepov, a Kék Kör elnöke.

Kiemelte, hogy a testmozgás kikapcsol, feltölt energiával, célokat tűz ki elénk a legborúsabb időkben is, ezáltal egészségesebbnek, magabiztosabbnak érezhetjük magunkat. Bármerre is fordulunk, szembetaláljuk magunkat a hanyatló környezetvédelemmel, hiszen a profit utáni hajsza mellett az új technológiáknak és modern gépeknek köszönhetően teljesen tönkretesszük a környezetünket, közvetlenül is veszélybe sodorva ezáltal egészségünket.

− Évről évre növekszik a daganatos megbetegedések, a cukorbetegek, a magas vérnyomástól szenvedők száma, de az egészségünk iránti felelőtlen viselkedéshez tartozik még az elhízás, a mértéktelen cukor és szénhidrát bevitele a szervezetbe, ami előbb-utóbb visszaüt – magyarázta Gazepov.
Szavai szerint az elmúlt két hétben az egyesület folyamatosan járta a terepet, mintegy 1000 páciens esett át különböző egészségügyi ellenőrzéseken, háromezer vércukorszintmérő szalagot használtak fel, és kb. ugyanennyi alkalommal végeztek ingyenes vérnyomásmérést.