2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Kitöltőhab

Ezzel a szóval azok találkozhatnak, akik ügyfélként építésznek, vízvezeték-szerelőnek, üvegesnek, villanyszerelőnek stb. a szolgáltatásait veszik igénybe, a munkálatok során ugyanis szükség lehet a műszaki nyelvben poliuretán habnak nevezett rögzítő, tömítő, szigetelő anyagra, népszerű nevén kitöltőhabra: Célszerű kitöltőhabot választani. – A nyitott fugákat kitöltőhabbal vagy hőszigetelőanyag-csíkokkal kell lezárni. Ezzel megelőzhető a fedőbevonaton keresztüli kirajzolódás vagy repedés. – A kitöltőhab vagy beton megkötése után tisztítsa ki a csöveket és a padlókonvektort! – Az ablakpárkány és a homlokzat közötti teret kitöltőhabbal töltse ki, amely megkeményedés után szilárdan rögzíti ezt az elemet.

Az építészetben szerteágazó használatuk van a kitöltőhabok különféle változatainak. Elsődleges céljuk a hő- és hangszigetelés, a rögzítés, a hézagok kitöltése és tömítése. Leginkább ajtók és ablakok beépítéséhez alkalmazzák őket. Az egykomponensű poliuretán rögzítőhab a levegő nedvességének hatására köt. Használat előtt a flakont fél percig rázni kell. Különleges az alacsony tágulású pisztolyhab, ez nem feszíti a rögzítendő felületet. Alkalmas szigetelésre, rögzítésre, hézagok kitöltésére, tömítésére. Félmerev, porózus szerkezetet eredményez, keményedés után festhető, vakolható, vágható, fűrészelhető, csiszolható. Olyan tömítő- és rögzítőhab is van, amely téglafalak csőátvezetéseihez, vízvezetékek és tartályok szigeteléséhez, nyílászárók beépítéséhez, előre gyártott betonelemek közötti hézagok kitöltéséhez, padlózatokhoz stb. használható. A kitöltőhab tűz- és hanggátló változata 240 percig marad tűzgátló, a hangszigetelése akár az 59 dB-t is elérheti. Különösen alkalmas speciális követelményű felhasználásra. A rugalmas tömítőhabnak az az előnye, hogy nem keletkeznek rajta repedések. Különösen faházak, készházak építéséhez, nyílászárók beépítéséhez és minden olyan helyen érdemes felhasználni, ahol nagy mozgásnak vannak kitéve a hézagok. Megakadályozhatjuk vele a nedvességnek a tágulási hézagba való bejutását.

Más elbírálásban részesül a csomagolás, ezen a területen újabban a kitöltőhab használatának a mellőzésére törekednek: Az egyszerűbb és fenntarthatóbb csomagolás az újrahasznosítási törekvéseknek megfelelően most már kitöltőhab nélkül érkezik. – A Dell mindemellett a környezeti tényezőkre is odafigyel, az új termékek csomagolásában ugyanis már nincs se kitöltőhab, sem pedig egyszer használatos műanyag zacskó, 2030-ra pedig 100 százalékban fenntartható csomagolásra szeretnének átállni.