2024. március 29., péntek

Ötvenöt éves töretlen népszerűség

Megkezdődött Óbecsén a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének a döntője

Óbecsén a hétvégén a középiskolásoké a főszerep, ugyanis kezdetét vette pénteken a Középiskolások Művészeti Vetélkedője az óbecsei Városi Színházban. A rendezvénynek 55. alkalommal sem csökkent a népszerűsége. A program hagyományosan a beszédművészeti vetélkedővel indult. Először a versmondók léptek színpadra, majd a képzőművészeti tárlat megnyitója után a prózamondás, a drámai monológ és a népmesemondás kategóriák következtek. Ezután a megzenésített verseket bírálta el a zsűri. A beszédművészeti vetélkedő résztvevőinek előadását Mezei Kinga színművész, rendező, Táborosi Margaréta színművész, rendező-koreográfus és Mess Attila színművész értékelte. A megzenésített versek kategóriában a zsűri kiegészült Szerda Balázzsal, a Fokos zenekar tagjával és Csorba Lóránttal, a Lóci játszik zenekar frontemberével.

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)

– Harmadikos korom óta járok szavalóversenyekre. Úgy gondoltam, hogy ha már az ÁMV is jól sikerült, a KMV-n is részt kell vennem. Finy Petra Vallomás vallomás nélkül című versével készültem, 15 éves vagyok, illik hozzám ez a vers. Egy hónapot készültem, Pakai Orosz Annamária magyartanárnő és Rókus Zoltán színművész segítségével – mondta Gál Noémi, az Óbecsei Gimnázium első osztályos tanulója.

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)

– Ez az első KMV-m, megzenésített verssel jöttem, József Attila Távol a zongora mellett című versét dzsesszes stílusban zenésítettem meg. Szerintem tetszeni fog a zsűrinek, a legjobbakat várom – mondta Koncz Antónió, a Szabadkai Zeneiskola első osztályos tanulója.

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)

A középiskolások képzőművészete is nyilvánosságot kapott. Az 55. KMV képzőművészeti pályázatára 411 pályamunka – 100 fotó, 68 festmény, 130 rajz, 40 grafika, 20 szobor, 12 plakát és 41 egyéb kifejezési forma – érkezett, ezek közül Bolyos Szenti Lilla festő, Szerda Zsófia fotós és Sárkány Balázs szobrász választotta ki a legjobbakat, amelyekből a vetélkedő szünetében tárlat nyílt a színház Kör Galériájában.

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)

– Egy nagyon erős kiállítást sikerült összeraknunk szerintem, mert nagyon sok jó munka érkezett be a KMV képzőművészeti pályázatára. Nagyon értékes és nagyon izgalmas témákat fogalmaznak meg vizuálisan ezek a fiatalok. Nem hiszem, hogy van egy ilyen generációs jellegzetes téma, amit mindenki vászonra vet, hiszen az állatoktól kezdve a portrékon keresztül különböző stílusgyakorlatok, csendéletek, nagyon sok minden megtalálható. A szobrászat és az egyéb kategóriákban érkezett a legkevesebb alkotás, de ez szinte minden évben így van, a legtöbb pedig a festészet, a rajz és a grafika kategóriákban – mondta Szerda Zsófia, a képzőművészeti vetélkedő zsűrijének a tagja.

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)

A szervezők elmondták, hogy a rendezvény teljes ideje alatt több mint 60 diák tartózkodik Óbecsén, ennyien igényeltek szállást a városban.

– Az idei vetélkedő azért is fontos, mert bár az ötvenedikre terveztük a KMV archívumának a nyilvánossá tételét, rájöttünk, hogy sokkal több munka van vele, mint azt gondoltuk, így az 55.-re keszült el ez az archívum. Az anyag nem teljes, de hamarosan várjuk a fejlesztőktől a zöld fényt, hogy mikortól fog élni ez a része a honlapunknak, tehát jelenleg is dolgoznak rajta. Az archívumot folyamatosan frissítjük majd, úgyhogy ha bárkinek a tulajdonában van KMV-ről készült fotó, videó, bármilyen anyag, várjuk a jelentkezését – mondta Virág Kiss Anita, a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének a főszervezője.

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)

Az előadóművészeti és az énekelt versek vetélkedője után a KSZFV egyik győztes színdarabját láthatta a közönség a színházteremben, a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói Raymond Queneau: Így történt... című darabját vitték színpadra. Az eredményhirdetés után a slam poetry vetélkedőt tartották meg a színházklubban, amelynek résztvevőit Tékiss Tamás író, Muhi Kristóf public speaker és Pletikosić Dávid slammer bírálta el. Este pedig Lóci játszott – de csak ő, a zenekara nélkül.