2024. március 29., péntek

Salvini az olaszok védelmét nevezte elsőrendűnek az Open Arms elleni tárgyaláson

Az energiaválságban a családok és a vállalatok támogatását, valamint a nemzeti határok védelmét hangsúlyozta Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali párt vezetője, aki az Open Arms hajóval érkezett migránsok feltartóztatása miatti bírósági tárgyalás újabb ülésén vett részt Palermóban pénteken.

Matteo Salvini a szicíliai Ucciardone börtön bírósági bunkerterme előtt rögtönzött sajtótájékoztatóján kijelentette: „A világ különböző részein egyre aktuálisabbnak számít a nemzeti határok védelme, én is ezt tettem, kötelességemet teljesítve".

„Túszejtéssel vádolnak, mert miniszterként és olaszként megvédtem az országhatárokat, életeket mentettem meg, és védelmeztem Olaszországot, annak törvényeit és méltóságát" – tette hozzá a volt belügyminiszterként bíróság elé állított Matteo Salvini.

Hozzátette, nem aggódik az eljárás esetleges következményei miatt, egyedül azzal nem ért egyet, hogy az adófizetők pénzét egy ilyen bírósági tárgyalásra költik.

A kormánypárt Liga vezetője hangsúlyozta, sokkal fontosabbnak tartja, hogy a Mario Draghi vezette kormány a családokat és a vállalkozásokat segítse, melyek "már nem tudják kifizetni a villany- és gázszámlát".

Az Open Arms tárgyalása tavaly októberben kezdődött el. A spanyol civilszervezet hajója 2019 augusztusában majdnem három hétig várakozott Lampedusa vizein 147 fővel. A fedélzeten tartózkodó, felnőtt kísérő nélküli kiskorúak és a betegek partra szállhattak. Spanyolország több kikötőt ajánlott fel az Open Armsnak, de azt a nem kormányzati szervezet elutasította. A bevándorlók végül augusztus 20-án léphettek partra, amikor Rómában kormányválság zajlott, ami a Liga és a másik akkori kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) közötti töréshez vezetett a Giuseppe Conte vezette első kormány bukásával. Nem ez az első vizsgálat, de a legelső bírósági tárgyalás, amelyet egy civilhajó feltartóztatása miatt indítottak Matteo Salvini ellen. Az ügyészség egyebek között a migránsok személyi szabadságának korlátozásával, túszejtéssel vádolja a volt minisztert, aki tizenöt évet is kaphat.

A pénteki ülésen tanúként meghallgatták a civilhajó kapitányát, Marc Reig Creust, aki úgy nyilatkozott, igazságot vár a tárgyalástól, mivel az emberi jogok mindig felülmúlják a politikai érdekeket. Cristina Camilleri pszichológus elmondta, a hajón tartózkodók leginkább attól féltek, hogy visszaszállítják őket Líbiába.

Matteo Salvini védelme hangoztatta, hogy miután a betegeket partra szállították, semmi nem akadályozta meg, hogy a hajó Spanyolországba menjen tovább. Hozzátette, hogy a szicíliai idegenrendészet akkori parancsnoka, valamint Agrigento ügyészsége is aggódott amiatt, hogy a hajóval esetleg veszélyes személyek, terroristák érkezhetnek.