2024. április 19., péntek

Minőségibb vízellátás uniós pénzből

Szabadka, Versec és Pancsova is része lesz az új környezetvédelmi projektumnak

A vízszolgáltatásnak, vízgazdálkodásnak, s ezáltal a környezetvédelemnek az előbbre vitele a célja annak az új projektumnak, amely a következő két évben valósul meg Szerbiában az Európai Unió anyagi támogatásának köszönhetően. Az Uniós segítség a vízszolgáltatás reformjában elnevezésű programra 1,8 millió eurót költenek el elsősorban azzal a céllal, hogy a lakossági vízszolgáltatás minőségét, annak árazási struktúráját javítsák.

A részletekről tegnap számoltak be az illetékesek a Szerbiai Gazdasági Kamarában tartott tanácskozáson. Vedrana Ilić mezőgazdasági miniszterhelyettes közölte, megvizsgálják majd a vízellátás jelenlegi helyzetét, megállapítják annak hiányosságait, javaslatot tesznek egy jobb rendszer kialakítására, melyben hatékonyabbá válhatna a szolgáltatás s észszerűbbé annak megfizettetése és ára is. Utóbbi cél elérése érdekében egy külön felügyelő testületet is felállítanak, hangzott el. Kiemelt jelentőségűnek ítélte a projektumot, melynek köszönhetően felállíthatnak majd egy egységes rendszert a víz megfizettetésére, s elháríthatnak minden olyan akadályt, amely jelenleg fennáll ezen az úton.

A projektum megvalósításának első fázisában húsz község helyzetét analizálják, Versec, Szabadka, Pancsova, Požega, Brus, Blace, Kruševac, Sokobanja, Šabac, Lebane, Loznica, Čačak, Užice, Smederevo, Arilje, Kosjerić, Raška, Kraljevo, Niš és Ivanjica ezek az önkormányzatok. Mindvégig arra fektetik majd a legnagyobb hangsúlyt, hogy helyi szinten rendezzék a fennálló problémákat.

Antoine Avignon, az EU szerbiai delegációjának programmenedzsere közölte, a reformokra a szerbiai polgárok életminőségének javítása érdekében van szükség, minőségibb vízellátást kell szavatolni mindenkinek, ebben kíván jelentős segítséget nyújtani Brüsszel. A polgárok életszínvonalára közvetlenül kihat a vízszolgáltatás minősége, de ennek érdekében felül kell bírálni a jelenlegi módszereket, a közvállalatok működését is, tette hozzá, majd változásokat kell eszközölni ott, ahol arra szükség mutatkozik.

Az EU támogatásával az eddigiekben Szabadkán, Kúlán, Verbászon, Šabacon, Leskovacon létesítettek szennyvíztisztítót, felújították a vízvezeték-hálózatot Inđijában, Požarevacon, Petrovac na Mlaviban. Veliko Gradište teljesen új hálózatot kapott. Kruševac, Aleksandrovac, Ćićevac és Varvarin községben regionális vízelosztó rendszereket alakítottak ki. Az EU több mint 400 millió euró visszatérítés mentes támogatást hagyott jóvá az eddigiekben Szerbia számára környezetvédelmi projektumokra.