2024. április 24., szerda

Lesz-e szóló szőlő, mosolygó alma?

Horgoson bizakodóak a szőlőtermést illetően

A horgosi Bálint István szőlész-borász ültetvényén, ahogy mondja, szinte mindig van tennivaló. Az ember ha dolgozni akar, talál magának elfoglaltságot, főleg, ha a mezőgazdasági munkákról van szó. Feleségével, Margittal egész évben ketten végzik a munka java részét, de azért elkél a segítség is, főleg szüretkor. Most már javában folynak a munkálatok, a jó idő beköszöntével nincs megállás. A termést illetően nem lehet elhamarkodott következtetéseket levonni, mert az időjárás bármikor közbeszólhat, megtréfálhatja a szőlősgazdát (is), de bizakodóak. Dolgoznak, mert csak így lehet remélni, várni valamit, ha karba tett kézzel ülnének, nem lenne nyugtuk – na meg szőlőjük sem. A horgosi határban a traktorok már berregnek, a kezek szorgosan járnak, meg sajnos a migránsok is, de szinte már megszokták őket, ha ezt meg lehet szokni. A céljuk lebeg előttük, amit csak kitartó és szorgalmas, erőt és időt nem kímélő, izzadságcseppeket adó napok, hetek, hónapok megfeszített tempójával lehet elérni. Most fejezték be a metszést épp a napokban. Bálint István elmondta, hogy minden a megszokott időben és módon zajlik, eddig!

– A metszést sikerült időben elvégezni. Egyelőre még nincs semmi károsodás az ültetvényben, és remélem, nem lesznek komolyabb reggeli fagyok. A rajnai rizlingben van egy kis tőkeelhalás, de ezt nem tudjuk, hogy betegség okozza, vagy a szárazság. Most következik a vessző lehordása, utána meg szeretném a sorokat gazmentesíteni. Ha továbbra is ilyen jó idő lesz, meg kell csinálni a lemosó permetezést. Ezután a rizlinget be kell foltozni (ültetni). Mondjam azt, hogy csak ezután lehet egy kicsit lazítani?

A lazítás azonban nem az ő szokásuk, nem is éreznék jól úgy magukat, és a szőlőben amúgy is mindig van tennivaló.

– A metszést mindig a legkorábbi fajtákkal kell kezdeni és a legkésőbbi fajtákkal kell befejezni. Mi a kékfrankossal kezdünk, utána a rajnai rizling, majd a merlot és végül a cabernet sauvignon következik – így tettünk most is.

Ez volt a legsürgetőbb és legidőszerűbb munka a szőlősben, tudjuk meg Istvántól, aki kitért az időjárásra is, hogy mi felelne meg nekik, vagyis a szőlőnek legjobban.

– Most már jó idő kellene, mert ha jönne egy komolyabb reggeli fagy, akkor károsodnának a tőkék. Ez azért van, mert már elindult a nedvkeringés, és akkor komoly károsodás érné a szőlőt. Ami a csapadékot illeti, nagyon sok víz hiányzik a talajból, szerintem olyan 200–250 liter négyzetméterenként. A homok már most olyan száraz, mint a legforróbb nyári hónapokban. Ez a kis eső most a kalászosokon segített egy kicsit, de a gyümölcsösöknek, a szőlőültetvényeknek semmit nem jelent – magyarázta István, na de a reményt sose szabad feladni, őket sem olyan fából faragták. De hogy mire számítanak?

– Nagyon korai valamit is mondani a termést illetően, mert még el sem kezdett hajtani. A másik dolog meg az, hogy május 25-éig, az utolsó fagyokig, Szent Orbánig csak reménykedünk. A virágzás után már többet tudok mondani! – fogalmazott a gazda.