2024. április 20., szombat

Támogatás az iskolának és az óvodának

Tartományi pénzből fog megújulni a bácsfeketehegyi iskola és óvoda

Kishegyes község önkormányzata sikeresen pályázott a tartományi oktatási titkárságnál felújítási támogatásra a bácsfeketehegyi óvoda számára. Sándor István alpolgármester a napokban írta alá erre vonatkozó szerződést a tartománnyal. A jó hír kapcsán Kovács Károly, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője elmondta lapunknak, hogy 2022-ben a tartományi oktatási titkárság nagyobb költségvetési kerettel rendelkezik, mint korábban.

– Célunk, hogy a vajdasági iskolák fejlődjenek, megújuljanak. A titkárság pályázatán általános és középiskolák vehettek részt, valamint iskoláskor előtti intézmények. Az általános iskolák számára 121 millió dinár volt a keretösszeg, az óvodák számára pedig 11,5 millió dinár. Kishegyes községben a bácsfeketehegyi iskola pályázott tantermek felújítására, valamint az óvoda ablakcserére. Ezek a beruházások mind a gyerekek, mind az oktatók számára javítják az oktatási körülményeket – mondta el a képviselő, majd arról is szólt, hogy nagy figyelmet szentelnek a községbeli oktatási intézmények megújulásának. Tavaly a kishegyesi általános iskolát támogatták az 56-os épület nyílászáróinak cseréjében, valamint az iskola galériájának felújításában és tetőcseréjében.

A tartományi támogatás nagyon nagy segítség egy óvodának – mondta el lapunknak Janó Mária, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója.

– Mi a bácsfeketehegyi Meggy Óvoda utcafronton lévő ablakainak cseréjére pályáztunk, aminek elvégzése már nagyon időszerű. Ezek az ablakok nagyon öregek, rossz állapotban vannak, és a cserével sokat fog nyerni az óvoda. Egyrészt biztonságosabb lesz, másrészt pedig energiatakarékosság szempontjából is meg fogjuk érezni az ablakcsere hatását – mondta el Janó, majd azt is megtudtuk tőle, hogy az intézmény 241 ezer dinár értékű támogatást kap a tartománytól, és a megvalósítás határideje október vége.

A pályázaton a Nikola Đurković Általános Iskola is részt vett. Kanyó István igazgató arról számolt be lapunknak, hogy nagy hasznát fogják látni a támogatásnak.

– A tartománytól összesen 2 millió 740 ezer dinárt kapunk, és ezt az összeget arra fordítjuk, hogy az iskola tantermeinek padlóburkolatát felújítsuk. Erre a munkára azért van szükség, mert a legtöbb tanteremben még mindig az eredeti parketta van. Kisebb felújítás lett rajta végezve, de még az 1979-ben, az iskola megnyitásakor lerakott parkettáról van szó. A mostani felújítás során a meglévő parkettára egy olyan anyagot húzunk, amely ellenálló, paddal, székkel nem lehet felsérteni, könnyen fertőtleníthető és tisztítható, valamint megfelel minden korszerű követelménynek – mondta el az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy a tartományi támogatás tizenhárom tanterem felújítására elég, ezért a következő pályázatnál a hátramaradó tantermek padlózatának felújítására fognak pályázni. Az iskolának összesen tizennyolc tanterme van, amiből háromban már kicserélték a parkettát. A mostani felújítást a nyári szünet ideje alatt fogják elvégezni.