2024. április 19., péntek
KALANDTÚRA

Az Anıtkabir

A hatmillió lakosú török főváros legmagasabb magaslata a Megfigyelés dombja. Ez a hatalmas város 75 hektáros kilátópontja, és itt áll Musztafa Kemal Atatürk, a törökök atyjának emlékhelye is. Az Anıtkabir-komplexum négy jól elkülönülő részből áll, amelyek egy egészként borítják be a dombtetőt. A központi elem természetesen a monumentális mauzóleum, előtte az Ünnepségek tere, mellette az Oroszlánok útja és körülötte a Béke park.

A park a terület felét borítja. Több száz növényfaj több ezer példánya él itt. Kialakításakor a világ 25 országa adományozott cserjéket és facsemetéket, de a Török Köztársasággal szövetséges baráti államok (1940–50-es évek) mindegyike képviselteti magát néhány példánnyal. A néhai Jugoszláviából 16 növénycsalád több mint száz egyede zöldell a parkban.

Atatürk életfilozófiája volt, hogy ha béke van otthon, akkor béke lesz a világban is. Innen ered a park neve, és ezt a békés együttélést szimbolizálják a szimbiózisban élő növények is. A parkon keresztül halad 262 méter hosszan az Oroszlánok útja. A 12 pár oroszlán fehér mészkőből készült, és a 24 török törzsnek állít emléket. A kitartást, az erőt és a hatalmat jelképezik, tágabb értelemben pedig mivel fekvő pózba faragták őket egymás mellé, a megértést, az együtt élést és a békét is szimbolizálják. Az Oroszlánok útja sétány az Ünnepségek terén ér véget. A 130x85 méter (1 ha) nagyságú tér protokolláris rendezvények, államközi szerződések aláírásának, megemlékezések, koncertek és művészeti események színhelye. A teret burkoló kőlapokba több száz fajta jellegzetes török szőnyegmintát véstek.

Atatürk mauzóleuma kilenc éven át épült. Félszáz pályaműből választották ki két török építész ötletét. A cél az volt, hogy az építmény minél jobban kifejezze Atatürk hatalmasságát, erejét, az egységet, amit kivívott a török földön a török földért, azaz építészetileg és spirituálisan is méltó emléket állítson a század legnagyobb török államférfiának. A mauzóleum 75x50 méteres. 32 darab 15 méter magas oszlop övezi. Az eredeti tervek szerint 28 méter magas lett volna és boltíves mennyezetű, de az építkezés felgyorsítása érdekében magasságát megfelezték, tetőszerkezetét pedig leegyszerűsítették.

A török tartományok mindegyike küldött márványt vagy mészkövet az építkezéshez. Atatürk, a Török Köztársaság megalapítója és első elnöke a Tiszteletadás termében nyugszik. A terem egyszerű márványborítású, mennyezete viszont aranyozott mozaikokkal van kirakva. A helyiség végében pihen a 40 tonnás márvány szarkofág, amely Mekka irányába néz. Alatta van kialakítva a sírkamra, a basa holttestével.

A 85 milliós Török Köztársaság az idén ünnepli államalapításának 99. évfordulóját. Az Oszmán Birodalmat, a valamikori szuperhatalmat gazi Musztafa Kemal Atatürk formálta át a geopolitikában azóta is megkerülhetetlen Törökországgá. Kultusza az egész arab világban él, hőstetteiről és államférfiúi képességeiről legendák keringenek több mint egy évszázada. Emlékét minden török szív és az Anıtkabir őrzi.