2024. április 25., csütörtök
ENNIVAL(L)Ó

Testvéri(es) bigos és lengyel kalácspuding

Ételek és életek, amelyek közel állnak a szívünkhöz. A mindennapi életünk ízeihez, receptjeihez, illa(na)taihoz tartozik egy-egy (sors)történet. Ebben a rovatban a magaméit írom le, remélve, hogy ezekben a sztorikban az Olvasó is megtalálja majd (a) magá(é)t. Recept is lesz, lehet utánunk csinálni – sütni, főzni, enni: lenni.

A március az öröm hónapja, mert akkor van a testvérem születésnapja és több, számomra kedves ember látta meg a napvilágot az évnek ebben a szakában. Én bika, ők halak: szuper a kapcsolat.

Tizennégy év korkülönbség van köztünk Tivadar bátyámmal. Gyerekkoromban, amikor ő már javában kamasznak számított, rajongással csüngtem rajta. Amióta az eszemet tudom, felnézek rá. Később is sokszor magával vitt a baráti társaságába, kislányként imádtam kifülelni, miről témáznak a nagylányok, nagyfiúk… Hála a bátyám irányomban való engedékenységének és kedvességüknek, mára ők is mind jóbarátaim.

Néhány évvel ezelőtt velük együtt vágtunk neki a Visegrádi Négyek után, magunk között csak V4- túrának nevezett útnak: Magyarországon át Pozsony, Prága, majd Lengyelország, ott Krakkó, Opole… Történelmi jelentőségű helyszínek, épületek, jellegzetes, helyi ételek…! Lengyelországban egészen különleges fogadtatásban részesültünk, mivel Tivadar bátyám élettársa, Ágnes onnan származik. Megmutatták, hol lehet világra szólóan finom sült kacsát meg pirogot (kelt tészta, különféle töltelékkel) enni. A legendás, történelmi lengyel–magyar barátság (ennek magyar ünnepnapja március 12., lengyel ünnepnapja pedig március 23.) apropóján Ágnestől egy jellegzetes lengyel főétel és könnyű-finom desszert receptjét kaptam, hogy megosszam a kedves Olvasóval:

Bigos

Hozzávalók: 1 kg friss savanyú káposzta, 70 dkg friss káposzta, 1 kg marhahús, disznóhús és csirkehús vegyesen, 30 dkg kolbász (megjegyzés: vegyíthetünk a házi kolbászhoz téliszalámit vagy szudzsuk kolbászt is), 1 szelet füstölt szalonna, 10 db aszalt szilva, 5 g szárított gomba, 3 közepes fej vöröshagyma, 5 dl víz, 1 húsleveskocka, 1,5 dl vörösbor, 10 szem szegfűbors, 2 babérlevél, borókabogyó, 2 ek. zsír, 2 alma, paradicsompüré, tetszés szerinti mennyiségű köménymag, majoránna, só, őrölt fekete bors.

Elkészítés – lassan, lépésenként: A főzés megkezdése előtt külön edényben áztassuk be a szárított gombát és az aszalt szilvát. A savanyú káposztát 5 cm hosszú darabokra vágjuk, és jól leszűrjük a levét. A nyers káposztát hasonló nagyságú szeletekre vágjuk. A húst nem túl kicsi, 1-2 cm-es darabokra vágjuk, a zsírt egy nagy lábasban felforrósítjuk, és a húst megpirítjuk. Egyszerre csak annyi húst tegyünk az edénybe, hogy mindig mindennek legyen hely egymás mellett, és jobb, ha egymás után, több részletben sütjük. A szalonnát csíkokra vágjuk, a hagymát és az almát megtisztítjuk, felkockázzuk. Miután az összes húst megpirítottuk, távolítsuk el a fölösleges zsírt, de hagyjunk némi zsírt, és ebben pirítsuk meg a szalonnát, a hagymát és az almát. A gombát és a szilvát kivesszük az áztatóvízből (félretesszük), ha szükséges, még kicsit felaprítjuk, majd az előzőekhez hozzáadjuk. Amint a hagyma áttetszővé válik, hozzáadjuk a savanyú káposztát és a nyers káposztát. Ha már egy kissé megdinsztelődött a káposzta, tegyük a fazékba a vörösbort, a leveskockát, a szegfűborsot, a babérlevelet, a borókabogyót, a köményt és a majoránnát. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és a gomba áztatóvizét, majd sózzuk, borsozzuk. Most kezdődik a főzés: fedjük le az edényt, és tegyük a 150 fokra előmelegített sütőbe. Ott 2-2,5 órán keresztül hagyjuk sülni. A biztonság kedvéért időnként nézzünk bele az edénybe, nehogy alul megégjen (ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis folyadékot). A húsnak is jó puhára kell párolódnia. Ezt követően ismét fedő nélkül a tűzhelyen főzzük fél órát, hogy a folyadék el tudjon forrni belőle. Ezután a kolbászokat is tegyük a fazékba, hogy felforrósodjanak. Keverjük bele őket, hogy az ízek összeérjenek.

Smacznego!, vagyis Jó étvágyat! a desszerthez is.

Karpatka, vagyis lengyel kalácspuding

Hozzávalók a tésztához: 1,2 dl víz, 7 dkg vaj, 3 tojás, 8 dkg liszt, ½ tk. sütőpor; a pudingos krémhez: 2 tasak vaníliaízű pudingpor, 3 ek. cukor, 3 tk. vaníliaaroma, 8 dl tej, 20 dk lágy vaj; a tetejére: 2-3 ek. porcukor.

Elkészítése: A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Egy serpenyőben felforraljuk a vizet és a vajat. Csökkentjük a hőfokot, a lisztet összekeverjük a sütőporral és hozzáadjuk. Kb. egy percig erőteljesen keverjük kézi habverővel, majd mixerrel folytatjuk. Az edényt levesszük a tűzről, várunk kicsit, amíg kihűl és a masszához adjuk a tojásokat. Mindezt felverjük, úgy 4 percen át. A masszát az előkészített tepsibe kenjük, és 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük. A tészta magától felpúposodik. Eltávolítjuk róla a sütőpapírt, majd ha kihűlt, félbevágjuk. A tésztát az aljával felfelé egy tortatálcára helyezzük. A krémhez a pudingot a szokásos módon megfőzzük, majd hozzákeverjük a vajat. Az előkészített tésztát megkenjük a krémmel, és ráhelyezzük a tészta másik felét, a felpúposodott részével felfelé, majd a hűtőbe tesszük. Közvetlenül tálalás előtt meghintjük porcukorral.

Ha így teszünk, könnyűt, mégis táplálót eszünk, és biztos, hogy kicsivel enyhülnek a vállunkon a mindennapok terhei. A V4-túrát is ajánlanám életreceptre mindenkinek. Testvériesen, barátokkal megosztva, együtt megtéve hosszú évekre feltölti a fáradó lelket. Csak persze koronavírus és háború ne legyen, mindenki szabadon ott legyen és egyen, ahol a szíve, élethelyzete kívánja, diktálja.