2024. április 24., szerda

Ismét a fiatal művészeké a főszerep

Május végéig 270 művelődési eseményt szerveznek Újvidéken

Az újvidéki gyermekek és fiatalok áprilisban és májusban ismét az Európa Kulturális Főváros programsorozat középpontjába kerülnek, a Jövő iskolái, a Jövő zászlói és a Jövő meséi című programok során harminc ország 460 művésze fog 270 különféle kulturális eseményen bemutatkozni.

Mindez az Európa jövői programelképzelés keretében valósul meg. A felsorolt programcsomagok közül a Jövő iskolái című projekt által a város tizennyolc iskolája válik majd előadások, kiállítások, musicalek és más, különféle programok helyszínévé. Számos elismert külföldi és hazai művész mutatkozik majd be, közülük is kiemelkedik Karmina Šilec világhírű karmester, a holland Panda van Proosdij és Stefan Luterman, valamint a luxemburgi Giovanni Zazzera és Rianon Morgan is.

Az új Balettiskolában és a Szerb Nemzeti Színházban az oszlói Jo Strømgren Company, a tel-avivi Betsheva Ensemble, a Havannából érkező Malpasa és a montreáli Ballet Jazz világhírnévnek örvendő tánccsoportok fognak együtt dolgozni az újvidéki táncnövendékekkel.

A Jövő iskoláiban a vizuális művészetek terén Akinori Oishi japán művész és Chantal Mike festő fog előadásokat tartani. Az EYE.NET elnevezésű színházi fesztivál keretébrn április 5-e és 8-a között nyolc európai országból érkező növendékek különféle előadásokat mutatnak be a helybeli diákoknak és egyetemi hallgatóknak.

A gyermekek és a fiatalok eltérő jellegű oktatásához a hazai alkotók is csatlakoznak, az Állami munkahely című népszerű paródiasorozat színészei, Yasserstain youtuber, Marko Šelić Marčelo és Vladimir Aćić DJ és még sokan mások is. Fellépéseiket pénteken láthatjuk. A Jövő iskolái programelképzeléshez a múzeumok és a képgalériák, a művelődési állomások és központok is csatlakoztak.

A Jövő zászlói című programcsomagot április 28-a és 30-a között rendezik majd meg, a Jövő meséi című elképzeléscsokron belül pedig Újvidék és környéke gyermekoperákon, bábelőadásokon és interaktív színházi előadásokon kétszáz új és egyedi történetet fognak bemutatni. Utcai fellépéseket is elvezhetünk majd, mindezt május hónap folyamán.