2024. március 29., péntek

Áttelepítik a nagybani piacot

Ma ülésezik a városi képviselő-testület

A szabadkai városi képviselő-testület ma tartja sorrendben 21. rendes ülését, amelyen 24 napirendi ponttal kapcsolatban döntenek a képviselők. Az ülésen többek között kinevezik a most megalakuló Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanács tagjait, ugyanakkor több közvállalat igazgatójának megbízatását is jóváhagyják. Emellett Szabadka egy részének részletes szabályozási tervének módosításáról is döntenek. Az ülés apropóján tegnap dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke sajtótájékoztatót tartott, amelyen a fontosabb napirendi pontokról ejtett szót.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– A városi képviselő-testület 21. ülésén 24 napirendi pont szerepel. Egyrészt kinevezésre kerülnek a Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanács tagjai. Szabadkán 15 éve nem létezik ez a testület, amelynek létrehozatala nem azért fontos, mert az itt élő nemzetek között gondok, vagy feszültségek állnának fenn, hanem ez egy törvényes kötelezettség, és érthetetlen, hogy az elmúlt másfél évtizedben miért nem működött ez a tanács. A városi képviselő-testület februári ülésén meghatároztuk ezen testület megválasztásának jogi kereteit, most pedig a tagok kinevezésére kerül sor. A törvény értelmében a városi képviselő-testület illetékes bizottsága javasolja a szerb nemzetiségű tagokat, míg a nemzeti kisebbségekhez tartozó tagokat a nemzeti közösségek nemzeti tanácsai. A testület tíztagú, és két tagja lesz a szerb nemzetnek, míg nyolc a nemzeti kisebbségeknek. Ez utóbbi esetében négy hely illeti meg a magyar nemzeti közösséget, illetve egy-egy hely a bunyevác, a horvát, a roma és a montenegrói nemzeti közösséget – mondta Pásztor Bálint.

Az ülés keretén belül várhatóan jóváhagyják a szabadkai Makszim Gorkij utca, a Belgrádi út, a Blaško Rajić utca, valamint a Zentai út által határolt terület részletes szabályozási terve módosításának elindítását.

– A szabályozási tervvel kapcsolatban három fontos részletet emelnék ki. Egyrészt a nagybani piac kihelyezését a Sziváci útra, másrészt tűzoltóállomás áttelepítését a Radić fivérek utca végére, valamint szigorítani fogjuk a lakásépítés feltételeit annak érdekében, hogy az épületek magasságára és az egyéb paraméterekre vonatkozó szabályok tiszteletben tartásával a város hangulatát, lelkületét meg lehessen őrizni. Ez a folyamat eleje, és a szakma képviselőinek tíz hónap áll a rendelkezésükre, hogy elkészítsék a részletes szabályozási tervet, és a téma ezt követően fog újra a városi képviselő-testület napirendjére kerülni – fogalmazott a városi képviselő-testület elnöke.

Az ülésen több közvállalat igazgatójának négy évre szóló kinevezéséről is döntenek. A Szabadkai Városi Múzeum élére Mihájlovity Anikót nevezik ki, a Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat igazgatója az elkövetkező négy évben Saša Petković lesz, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat vezetői posztját Aleksandar Aleksić tölti be, míg a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat esetében Dejan Ljubisavljevićet nevezik ki.

A szabadkai városi képviselő-testület ülése 9 órakor veszi kezdetét, és élőben követhető a város hivatalos weboldalán.