2024. március 29., péntek
SZABADKA EMLÉKTÁBLÁI ÉS EMLÉKJELEI (24.)

Szabadka első óvodájának emléktáblája

Szabadka köztéri szobrait, valamint szökőkútjait és csobogóit bemutató sorozatunk után egy új sorozatot indítunk útjára, amelyben Szabadka köztéri emléktábláit és emlékjegyeit mutatjuk be. Ezek a felirattal vagy domborműves ábrázolással ellátott táblák egy hellyel kapcsolatos fontos eseményt vagy személyt örökítenek meg, így Szabadka történetének egy-egy fontos mozzanatáról tanúskodnak.
Szabadka első óvodájának emléktáblája a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény Mák Györgyről elnevezett óvodájának falán található. Az óvoda a Csikós Béla utca 2-es szám alatt található, az emléktáblát pedig az épület Prága utca felőli oldalára helyezték, és annak állít emléket, hogy 1843-ban ebben az épületben kezdődött meg városunkban az iskoláskort még el nem ért gyermekekkel való foglalkozás.
Az első kisdedóvó intézet megalapítása Magyarországon Brunswick Teréz grófnő nevéhez fűződik, aki 1828-ban Budán saját költségén nyitotta meg Kelet- és Dél-Európa első óvodáját. Ezután sorra nyíltak a hasonló intézmények Budán és Pesten. Magyarországon 1834-ben már 13 óvoda működött. Óvoda megalapítását Szabadkán egy Grűbler József nevű tanító, aki a Pesti Egyetemen hallgatott pedagógiát, levélben kérvényezte a városi tanácstól 1839-ben. A városi képviselők nem értették pontosan, mi az óvodák szerepe, így a kezdeményezésből nem lett semmi. 1843. augusztus 4-én aztán egy Mák György nevű budai kereskedő fordult levélben a városi tanácshoz, amelyben azt kérte, hogy engedélyezzék számára, hogy saját lakásán (a mai, nevét viselő óvoda épületében), és saját költségén magánkisdedóvót és reálintézetet nyithasson. A városi tanács 1843. szeptember 18-án engedélyezte Mák Györgynek a kisdedóvó és reáliskola megnyitását, emellett a budai kereskedőt szabadkai lakosnak nyilvánították. Az intézményt 1844-ben áthelyezték Bélity Mátyás magyarkanizsai lakos házába, majd onnan Markovits Sándor városi kamarás házába költözött át. Ez utóbbi épület a majdani városi kaszinó, a mai városi könyvtár épületének helyén állt. A Mák-féle óvoda végül a gyermeklétszám csökkenése miatt 1849-ben megszűnt. 1858. augusztus 16-án új korszak nyílik a szabadkai kisdedóvók történetében, ugyanis ezen a napon a város elöljárói elfogadták, hogy a város saját költségén nyit négy óvodát. Az első kettőt 1859-ben, majd 1860-ban a harmadikat, 1861-ben pedig a negyediket nyitották meg.
Az emléktáblát 1972. október 5-én egy a Csikós Béla utcai óvodában rendezett fogadás keretében leplezték le, amelyet az akkori Jugoszlávia legrégibb óvodáinak tiszteletére rendezett ünnepségek keretében tartottak meg. A megjelent vendégeket először Huszár Marcella óvónő köszöntötte, aki felidézte az intézmény múltját, kiemelve, hogy az épületben már 1843-ban nevelői munka folyt, és 1969-ben építettek át. Az ünnepségen az intézmény óvodásai mellett jelen volt Pfeifer Jánosné Radasics Etelka 70 éves, Antal Lajos 83 éves, Rizsányi Józsefné Duzsek Ilonka 60 éves, Rizsányi József 62 éves és Takács Matild 62 éves környékbeli lakos. Ők valamennyien az óvoda egykori növendékei voltak. Az ünnepség keretében leleplezték az intézmény falán elhelyezett emléktáblát, amely azóta is ott őrzi Szabadka első kisdedóvójának emlékét.