2024. április 25., csütörtök

Zárt térben továbbra is érdemes maszkot viselni

Alacsony napi esetszámok az észak-bácskai körzetben

Bár az utóbbi hetekben kevesebb szó esik a koronavírus-járványról, a vírus, főleg annak omikron variánsa továbbra is jelen van városunkban. Az esetszámok jelenleg viszonylag alacsonyak, de továbbra is ajánlott az elővigyázatosság. Az aktuális járványhelyzetről Nebojša Bohuckival, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosával beszélgettünk.

Nebojša Bohucki (Gergely Árpád fotója)

Nebojša Bohucki (Gergely Árpád fotója)


– Az egész észak-bácskai körzetben naponta 20–30 koronavírusos betegünk van. Viszont csak Szabadkán körülbelül százan jelentkeznek valamilyen felső légutat érintő tünetekkel, az észak-bácskai körzetben pedig ez a szám a százötvenet is eléri. Ők beteg személyek, de nem koronavírusosak. Most az influenzavírus és egyéb olyan vírusok aktívak, amelyek a tavasz folyamán szoktak fertőzni. Ha általánosságban nézzük a felső légúti megbetegedéseket, legtöbb betegünk gyermek, általános és középiskolások. Ami pedig a koronavírust illeti, jelenleg az omikron variáns a domináns, ebből is egy lopakodó fajta. Ezért van az, hogy sok betegnél a gyorsteszt negatív, el kell végezni a PCR-tesztet is, mert ha diagnosztikáról beszélünk, akkor még mindig ez a legjobb megoldás. Ha a teszt valamelyike pozitív, akkor az a beteg otthoni karanténba vagy kórházba kerül, attól függően, milyen súlyos a kórképe. Természetesen, ha enyhébbek a tünetei, akkor a beteg házi izolációba kerül, ami jelenleg hét napot tesz ki. Karanténkötelezettség nincs, vagyis aki a beteggel együtt él, mehet dolgozni, csak az marad otthon, aki beteg – ismertette az aktuális járványügyi helyzetet a szakorvos.
Nebojša Bohucki továbbá elmondta, hogy habár a legtöbb helyen nem kötelező maszkot viselni, azért bizonyos esetekben továbbra is érdemes használnunk ezt a fajta védőeszközt.
– Az egészségügyi intézményekben és idősotthonokban kötelező a maszk viselete. Az erre vonatkozó szabály megszegésének büntetése egyébként 5000 dinár. Más helyeken nem kötelező viselni. De epidemiológusként azt mondom: zárt térben jobb, ha továbbra is viselünk maszkot, mert a vírus még mindig köztünk van. Ha maszkot viselünk, akkor az legyen FFP maszk, mert ezek az egyszerű maszkok nem nyújtanak védelmet, olyan, mintha fel sem tettük volna. A napi 20–30 beteg persze nem magas szám, de azt bizonyítja, hogy az omikron itt van és terjed, nemcsak Szerbiában, hanem egész Európában. Szerencsére a számok nem magasak és a betegség sem súlyos lefolyású – magyarázta a szakorvos.
Nebojša Bohucki a fentiek mellett a védőoltások fontosságára is felhívta a figyelmet.
– Az oltást továbbra is fel lehet venni, sőt a negyedik oltást is lehet kérni. Kevés országban adnak negyedik oltást. Így ebben a tekintetben országunk egy jó példa. 18 éves kor felett minimum öt hónapnak kell eltelnie a harmadik oltás felvétele után ahhoz, hogy meg tudjuk kapni a negyediket, míg a második és harmadik vakcina között három hónapnak kell eltelnie. Érdemes a negyedik oltást felvenni. Egyébként már vannak híreink egy új védőoltásról, mert frissítik az eddigi oltás anyagát. Ennek az új védőoltásnak az előállítása a második fázisban van, és várhatóan szeptemberben, esetleg októberben nálunk is elérhető lesz. Ezt az oltást a Pfizer-BioNTech készíti. Ezzel lassan eljutunk oda, hogy a Covid is olyan betegséggé válik, mint az influenza. Az influenza esetében is az az eljárás, hogy a februárban az aktuális vírus alapján kezdik el elkészíteni a védőoltást, ami szeptemberre áll rendelkezésünkre. Most itt is nagyon hasonló helyzetet látunk. A februári omikron alapján készítik a védőoltást szeptemberre. Tehát haladunk afelé, hogy évente egyszer, ősszel kell felvennünk a védőoltást a korona ellen, akárcsak az influenza esetében – mondta Nebojša Bohucki.