2024. április 24., szerda

Középpontban a nők gazdasági szerepvállalása

Különféle képzéseket szerveznek Óbecsén

Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet hamarosan megkezdi A nők biztonságának fejlesztése Óbecse községben elnevezésű projekt megvalósítását, amely a vidéki területeken élő nőkre összpontosít. Több mint 250 műhelymunkát szerveznek, amelyeken mintegy 300 nő vesz részt Óbecse község településeiről, és amelyek célja a nők gazdasági szerepvállalásának népszerűsítése.

– Elsősorban a nők foglalkoztatottságával kapcsolatos témákkal fogunk foglalkozni különféle tevékenységeken keresztül. Összesen 258 műhelymunkát láttunk elő Óbecse község minden településén, melyeken a környezetnyelvvel foglalkozunk, tanítjuk a nőket a szerb, illetve a magyar nyelvre, emellett a pszichikai tanácsadáson kívül varrótanfolyamot is szervezünk, mert községünkben nagy az érdeklődés e munka iránt. Lesznek még képzések a könyveléssel, adminisztrációs munkákkal kapcsolatban is – mondta Aleksandar Đekić, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet elnöke.

– A projekt középpontjában a nők gazdasági szerepvállalása áll. Az óbecsei Szociális Központ 2021-ben 154 erőszakkal kapcsolatos bejelentést jegyzett, legtöbb esetben pszichikai és fizikai erőszakot jelentettek. A statisztikai adatok viszont egyértelműen azt mutatják, hogy a gazdasági erőszakot nem ismerik fel – mondta Ivona Božović, az óbecsei Szociális Központ igazgatója.

– Amire hangsúlyt fektetünk, az annak a lehetősége, hogy elhagyjuk az irodát és terepen dolgozunk a község területén élő nőkkel. Ez egyben lehetőséget biztosít arra is, hogy olyan nőkkel is találkozni tudjunk, akiknek nincs lehetőségük eljutni a szociális központba. A tervek szerint a téma az erőszak lesz olyan szemszögből, amely arra irányul, hogy a nők felismerjék az erőszak különböző formáit. Mindennap szemtanúi vagyunk annak, hogy az erőszakról szó esik, viszont ez ennyiben is marad, nem járnak a végére és nem oldják meg az esetet. Az eddigi tapasztalatok alapján rájöttünk arra, hogy különösen fontos az erőszak áldozatait támogatni annak érdekében, hogy idejében felismerjék az erőszakot, bejelentsék azt és idejében reagáljunk rá, mielőtt még ez tartós következményeket vonna maga után – emelte ki Ivona Božović.

A projekt a UN Women támogatásával, az óbecsei Szociális Központ és Óbecse község együttműködésével valósul meg. A projekt értéke mintegy 2 millió dinár, a képzések befejezését követően pedig a résztvevők számára megszervezik a helyi cégek látogatását is.