2024. április 25., csütörtök

Tervekkel teli időszak

Martonoson a Horgos felőli bekötőút újraaszfaltozásán a hangsúly

Martonosról leginkább a paprika jut eszünkbe, hiszen a környék legnagyobb felvásárlói és feldolgozói találhatóak ott. Ha azonban jobban megismerjük ezt a kicsiny települést, láthatjuk, hogy óriási a tenni akarás. Sok színes ötlettel és tervvel vágtak bele az idei évbe, aminek nagy részét szeretnék is megvalósítani. Horváth Gergely már tíz éve a helyi közösség tanácsának elnöke, így bőven volt mondanivalója a tennivalókkal kapcsolatban.

– Készülnek a kishomoki buszállomás tervrajzai, nagy szükség van a megállóhely kiépítésére, hiszen az utazó diákok szinte a legelő szélén várják az autóbuszokat, ami igen balesetveszélyes, és az időjárási viszontagságok sem kedveznek. Szintén Kishomokon a Petőfi és a Dózsa György utca aszfaltozására már elkészültek a tervek, az anyagiak a községtől érkeznek, így ezt kell majd megvárnunk. Martonoson terveink között szerepel a helyi közösség homlokzatának felújítása, ugyanis az elmúlt években sikerült magát az épületet is szépen rendbe tennünk. A kultúrotthonban is nagy munkálatok folynak, könyvtárat és játszóházat szeretnénk létesíteni, ezzel is lehetőségeket biztosítva a falu lakóinak. A katolikus temető előtti útszakasz szélesítése is folyik, továbbá a Horgos felőli bekötőút, ami megközelítőleg 3 kilométer hosszú, újraaszfaltozást igényel, ami megkezdődött néhány éve, és ezt szeretnénk tovább folytatni. Idén a József Attila utcát is szeretnénk aszfaltozni. A többi aszfaltozásra váró utca tervdokumentációját is szeretnénk elkészíteni, hogy jövőre majd a beruházások is megkezdődjenek. Az óvodának egy új számítógépet kellene vennünk, az iskolánk épülete pedig korszerűsítésre szorul – számolt be a teendőkről Horváth Gergely.

A település lélekszáma nem nagy, elöregedett a falu, és a fiatalok nagy része nem tér vissza a tanulmányaikat követően, ám nagyon sok egyesület működik, amely igyekszik színesebbé tenni a falu hétköznapjait. Ezek például a Martonosi Önkéntes Tűzoltó-egyesület, a Martonosi Nyugdíjas-egyesület, a kultúregyesület, a Ponty Sporthorgász-egyesület, valamint az MC Helldorado motorosklub, amelyek mind jó viszonyt ápolnak a helyi közösség tanácsának tagjaival, így több együttműködésben is részt vesznek.

– A Mi Kis Falunk Civil Szervezet közbenjárásával szoktuk minden évben megrendezni a falunapot. A kultúregyesületünk június 25-én szeretné megünnepelni a 100. évfordulóját, amit egy nagyobb horderejű eseménynek tervezünk. Augusztus első szombatján tartjuk a nemzetközi halászléfőző versenyünket, amin az összes testvértelepülésünkről szép számban részt szoktak venni. Van két főzőversenyünk, amit két martonosi család szervez, az egyiket áprilisban, a másikat pedig szeptember végén vagy október elején, figyelembe véve a községben tartandó egyéb eseményt is, hogy minél több érdeklődő vegyen részt rajtuk – magyarázta.

Horváth Gergely hozzátette, hogy igyekeznek a falu lakóinak a kedvében járni, így a gyermekeknek több sportolási lehetőség is adott. Elmondta, hogy szeretnének megegyezni a magyarkanizsai birkózóakadémiával abban, hogy heti rendszerességgel legyenek edzések a faluban. Ezek mellett természetesen különféle előadásokat is szerveznek a Vöröskereszt jóvoltából, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő elfoglaltságot.