2024. április 24., szerda
FOCIMIX

További halasztást kérnek az ukránok

A világbajnokság utolsó európai résztvevőjének kiléte még ismeretlen, hiszen a pótselejtezős ágra jutott ukrán válogatott a háború miatt engedményt kapott, így március helyett júniusban kell majd lejátszania a mérkőzését Skócia ellen, ha pedig nyer, akkor a vb-kvótáért Wales ellen is összecsaphat. A háború vége azonban még nem látszik, a válogatott középpályása, Tarasz Sztepanenko szerint pedig jelen körülmények között lehetetlen küldetés lenne a csapat számára kivívni a vb-részvételt, ezért szeretné, ha további halasztást kapnának. „Nem szeretnénk áldozati szerepbe kerülni. Mindannyian jól vagyunk, és képesek lennénk a játékra, kérdés viszont, hogyan tudnánk felkészülni ilyen fontos mérkőzésekre, amikor a csapatunk több tagja hosszú ideje egyáltalán nem játszhatott. Ráadásul nem is egy, hanem két rendkívül nehéz meccsre kellene kiállnunk négy napon belül. Ha nincs más választásunk, akkor játszunk, de reméljük, hogy a FIFA és az UEFA figyelembe veszi ezt, és további időt ad nekünk a felkészülésre” – idézi a játékost a The Sunday Times.

Vezéráldozat Törökországban

Lemondott hétfőn a török labdarúgó-szövetség elnöki posztjáról Nihat Özdemir. A 71 éves sportvezető távozására azt követően került sor, hogy a török válogatott másfél hete elbukta a világbajnoki pótselejtezőt Portugáliával szemben. Özdemir 2019 júniusa óta irányította a szövetséget. Két hónap múlva egyébként is lejárt volna a megbízatása, ráadásul élesen kritizálták Törökországban, mert nem sikerült megállapodnia a televíziós közvetítési jogokról a következő szezonokra. A török válogatott sorozatban ötödik alkalommal marad le a vb-szereplésről.

Tizenkét ember a pályán, óvott a Freiburg

A Freiburg rossz cserére hivatkozva óvást nyújtott be az eredmény ellen a Bayern Münchennel vívott mérkőzése után, amelyet 4:1-re elveszített a Bundesliga 28. fordulójának szombati játéknapján. Az óvás oka, hogy a 86. percben 17 másodpercig 12 Bayern-játékos volt a pályán. Julian Nagelsmann vezetőedző Corentin Tolissót és Kingsley Comant lecserélte, a helyükre Marcel Sabitzer és Niklas Süle érkezett, de a negyedik játékvezető Coman esetében rossz számot írt a táblára, ezért a francia szélső néhány másodpercig a pályán maradt, miközben már a cseréje is beállt. „Néhány másodpercig így játszottunk. Ez nem befolyásolta a meccset, de azért egy kicsit furcsa. Normális dolog, hogy témát szolgáltat a szurkolóknak” – magyarázta a meccs után Nagelsmann. A rövid közjátéknak nem volt érdemi hatása a mérkőzés alakulására, hiszen a Bayern már ekkor is 3:1-re vezetett, az utolsó találatukat pedig Sabitzer csak később, a hosszabbítás hatodik percében szerezte.