2024. április 16., kedd

Az egyik legdrágább „mulatság”

Csaknem 16 millió eurót költöttek a költségvetésből a pártok a kampány finanszírozására

A mögöttünk álló választási kampány a legdrágább kampánynak számít 2004 óta – tette közzé elemzésében a Transparency Serbia. Nemanja Nenadić, a nemkormányzati szervezet programigazgatója elmondta, a kampány pénzeléséről szóló új törvény azoknak a szervezeteknek kedvezett, amelyek csak parlamenti listát állítottak, de nem volt államfőjelöltjük. Ha a régi törvény maradt volna érvényben, akkor nem következett volna be ilyen helyzet, arányaiban ugyanis így több pénzt kaptak. Maga a kampány 15,7 millió euróba kerül, ennyit kell a költségek fedezésére fordítani a szerbiai költségvetésből. Az összeg azt jelzi, hogy majd két évtized legköltségesebb választási marketingje volt a mostani, valamint azt is, hogy a pártok kevésbé fognak egyéb pénzelési forrásokat igénybe venni, nagymértékben hagyatkoznak a rendelkezésre álló költségvetési összegre. Nenadić beszámolója szerint a televíziós megjelenésekre mintegy hétmillió eurót költöttek el a pártok, s ebbe még nem számolták bele a helyi médiában elköltött pénzt.

A Transparency Serbia rámutatott arra is, hogy lényeges különbségek észlelhetők a pártok között a kampánytaktika tekintetében. A programigazgató elmondta, hogy a Szerb Haladó Párt például akkora részét költötte el a rendelkezésre álló pénznek tévéreklámokra, amekkora támogatást az államfőjelöltjük, Aleksandar Vučić vasárnap kapott, vagyis a keret hatvan százalékát. A Szerbiai Szocialista Párt már más csatornáit választotta a fizetett választási kommunikációnak, s mindössze 15 százalékát adta a pénznek televíziós hirdetésekre. Nem kizárt, állapította meg Nenadić, hogy ez a különbség is hatással volt Vučić nem várt elsöprő győzelmére. Ellenpélda is van azonban: a Szerb Radikális Párt annyit költött tévéreklámokra, hogy az erre a célra fordított teljes szerbiai költségek tíz százalékát ez a párt adta, mégsem tudta átlépni még a háromszázalékos parlamenti küszöböt sem.

Ha már tévés marketing: a Pink kereskedelmi televízió zsebelt be legtöbbet a választási hirdetésekből, 2,6 millió eurót, a szerb közszolgálati televízió bevétele 1,8, a Happy kereskedelmi csatornáé pedig 1,2 millióra tehető.

A kampányra fordított összeg bevallásáról szóló kérdőív kitöltése a törvény alapján kötelező minden párt számára, s eleget is tettek ennek az elvárásnak a szervezetek, mivel azonban a legtöbb csak a kampánycsend előtt adta át a kérdőívet, a TS csak most tudja elemezni a jelentéseket.

A szervezet az eddigiekben, szabálytalanságok és korrupciós gyanú miatt négy feljelentést is átadott az illetékes ügynökségnek, amely mindeddig egyetlenegyre sem reagált, vagyis nem kíván a hatalmi párt esetleges kétes ügyleteivel foglalkozni – mondta el Robert Sepi, a TS jogi tanácsadója.