2024. április 24., szerda
VÁLASZTÁSOK 2022

Változik a főváros vezetése?

Belgrádban több mint 800 ezren járultak az urnák elé

Belgrádban 1170 választóhelyen vasárnap 1.393.409 polgár adhatta le voksát. A helyi választási bizottság által közzétett adatok alapján 807.873-an éltek polgári jogukkal, vagyis a főváros szavazati joggal rendelkező lakosságának 57,98 százaléka, azzal, hogy 801.027 szavazatot helyeztek el az urnákban. A városi választási bizottság a szavazólapok 2,11 százalékát érvénytelennek találta.

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy a választási folyamat megfigyelésével foglalkozó független szervezetek milyen részeredményt tettek közzé, ettől a választási bizottság tájékoztatója a szavazatok 88,63 százalékos feldolgozottsága mellett sem tér el sokban.

A főváros hivatalos honlapján, a Beoinfón a választási bizottság által közzétett részeredmény szerint a Szerb Haladó Párt 48 mandátumhoz jut a 110 fős városi képviselő-testületben, míg az Egyesülve Belgrád győzelméért lista 26, a Moramo lista 13, a Szerbiai Szocialista Párt listája 8, a NADA (Remény) lista 7, a Zavetnici 4, mint ahogy a Dveri köré tömörülő koalíció is 4 képviselőt delegálhat Belgrád döntést hozó szervébe.

Az eddig a városi hatalmat gyakorló két párt listájára: az Aleksandar Vučić – Együtt mindent elérhetünk listára 305.610 szavazat érkezett, ami a leadott voksok 38,15 százaléka, míg az Ivica Dačić Szerbia kormányfője, Toma Fila – Belgrád polgármestere listára 56.171-en szavaztak, vagyis a választók 7,01 százaléka ajándékozta meg őket a bizalmával.

A városi parlament része lesz több ellenzéki párt is, mégpedig a Vladeta Janković – Egyesülve Belgrád győzelméért (Szabadság és Igazságosság Pártja, Néppárt, Demokrata Párt, Szabad Polgárok Mozgalma, Sloga Szerbia Egyesült Szakszervezetei, Mozgalom a Fordulatért, Szabad Szerbia Mozgalom) lista, amelyre 169.813 polgár adta le a voksát, a szavazópolgárok 21,20 százaléka, míg a Moramo – A jó városért – Ne fojtsuk meg Belgrádot – Akcija – Ökológiai Felkelés - Ćuta – Választás a községünkért - Szolidaritás platform – Szerbiai Roma Fórum – Dobrica Veselinović listára 86.134-en, a fővárosi polgárok 10,75 százaléka szavazott. A városi képviselő-testületben lesznek még a dr. Miloš Jovanović – Remény Belgrádért (Nada za Beograd) – Nemzeti Demokratikus Alternatíva – NADA Szerbiai koalíció – Szerbiai Demokrata Párt – Szerbia Királyságért (Monarchisták) – Vojislav Mihailović lista képviselőjelöltjei is, hiszen a polgárok 6,28 százaléka szavazott rájuk, vagyis 50.316 szavazatot kaptak. A Milica Đurđević Stamenkovski – Fogadalomtevők Szerbiai Pártja (Srpska stranka Zavetnici) listára 28.208 belgrádi szavazott, vagyis a szavazók 3,52 százaléka, alig 800 szavazattal többen, mint a Boško Obradović – Dveri Szerb Mozgalom – Szerbia Királyságért Megújhodási Mozgalom (POKS) – Miloš Parandilović – Szerbia Királyságért Megújhodási Patrióta Blokk listára, amelyre 27.247-en szavaztak, a szavazópolgárok 3,40 százaléka.

A városi választási bizottság részeredményei szerint a többi lista nem lépte át a 3 százalékos választási küszöböt. A hivatalos eredmény kihirdetése április 7-én, vagyis csütörtökön 20 óráig lehet számítani.

A CRTA civil szervezet, amely a választás folyamatának ellenőrzésével foglalkozik, hétfői sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy az április 3-ai választások nagy feszültségek mellett zajlottak le, Belgrádban a szavazóhelyek 6 százaléka nem készült fel a törvényes előírásoknak megfelelően a szavazás lebonyolítására. Kiemelték, a szavazás folyamata nagyon lassú volt, és valószínűleg ez volt az egyik oka annak, hogy hosszú sorok alakultak ki a választóhelyek előtt, illetve, hogy a választóhelyek 27 százalékánál a szavazópolgárok este 8 óráig sem tudták leadni voksukat. Noha arra joguk lett volna, a CRTA adatai alapján a szavazóhelyek 12 százalékánál a sorban állók lehetőséget sem kaptak arra, hogy 8 óráig ezt megtegyék.