2024. április 16., kedd

Mitológiai kaland a múzeumban

A Vajdasági Múzeumban hétfőn bemutatták a Menekülés a múzeumból: Mitológiai kaland elnevezésű új projektumot.

A célközönség elsősorban a gyermekek és a fiatalok, az elképzelés megvalósításával kapcsolatban felszólalt mgr. Tijana Stanković Pešterac, a Vajdasági Múzeum igazgatója, Staša Arsenović Koprivica, a projekt megálmodója és Gala Gajin Milutinović, az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alap szóvivője.

Az újító és mindenekelőtt oktató jellegű programok során a fiatalok kalandos, felfedező játékban vehetnek részt, és ilyen módon igyekeznek kiszabadulni egy elvarázsolt világból. A menekülésben Vila, Bogiša, Biserka, Brka és más mitológiai hősök segítik őket.

A mitológiai kaland szervezői szeretnék a programokat a jelenkor közönségének igényeihez igazítani, ezáltal pedig minden résztvevőnek érdekfeszítő és nem mindennapi élményt nyújtani. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a projekt alapötlete az, hogy a múzeumot a játék helyévé varázsolják, ezáltal pedig játékos módon valósíthatják meg az intézmény egyik legfontosabb célját: az oktatást.

A játékban különféle tárgyakat alkalmaznak, olyasmit, ami beleillik a múzeumi tárlat anyagába és nélkülözhetetlen a feladatok teljesítéséhez. Ezek a tárgyak elvezetik a résztvevőket a játék egyik állomásától a másikig, egészen a feladatsor végéig. A játék célja, hogy ápolja és erősítse a közösség, a család és a barátság értékeit, valamint az, hogy hangsúlyozza a mai Vajdaság területén egykoron élt népek anyagi és megfoghatatlan kultúrája megőrzésének fontosságát.

Játék és oktatás egy időben – a múzeumi látogatás érdekfeszítővé is tehető a gyerekek számára (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Játék és oktatás egy időben – a múzeumi látogatás érdekfeszítővé is tehető a gyerekek számára (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A játék emellett nagy hangsúlyt fektet a mítoszra is, amelyből a világ legszebb meséi kifejlődtek. A Menekülés a múzeumból: Mitológiai kaland projektről fontos tudni, hogy a játékban kilenctől tizenöt éves gyermekek vehetnek részt, az eseménysort április 4-e és május 15-e között minden hétfőn 16, 17, 18 és 19 órakor rendezik meg.

Egy-egy játék 45 percig tart, egy csapatban pedig kettőtől tíz játékos szerepelhet. A játékidő alatt jelmezbe öltözött kusztoszok nyújtanak segítséget és utasításokat a résztvevőknek, valamint ügyelnek az állandó, kiállítási tárgyak biztonságára is.

A részvétel az áprilisi–májusi időszakban ingyenes. A projektet az Európa jövője elnevezésű programelképzelés keretében valósítják meg. A részvételi szándékukat és a belépők foglalásának igényét a Vajdasági Múzeum Facebook-, vagy Instagram-oldalán jelezhetik az érdeklődők.