2024. április 24., szerda

Nem volt szabad, sem igazságos

Von Cramon szerint Szerbiának a demokráciát és jogállamiságot újra kell építenie

Viola von Cramon-Taubadel, az Európai Parlament képviselője, a Koszovóval megbízott jelentéstevő szerint a szerbiai választások nem voltak sem szabadok, sem igazságosak. Erről a saját közösségi oldalán formált véleményt, írja a Beta hírügynökség.

A 2020-as választások bojkottja után a 2022-es választások pozitív fejlődést mutattak, így a polgárok nagy része is érdeklődést mutatott, a választások mégsem voltak sem szabadok, sem igazságosak – írta von Cramon bejegyzésében, amelyben rámutatott arra is, hogy a választások napja előtt és utána is számos probléma merült fel, amely gátolta a polgárok szabad véleménynyilvánítását és az igazságos politikai versenyt. Kiemelte, az, hogy a közigazgatásban dolgozókra közvetlen nyomást gyakoroltak, visszaéltek a médiával és az állami erőforrásokkal, fizikai támadás érte Pavle Grbović ellenzéki vezetőt és a Moramo koalíció választási megfigyelőit, valamint, hogy a Köztársasági Választási Bizottság visszavonult a választás éjszakáján és nem közölt előzetes eredményeket, illetve a részvételi arányról sem számolt be, a szabad és tisztességes választás lehetetlenségét jelzi.

Az EP-képviselő kiemelte, ha Szerbia az EU-hoz való csatlakozásra törekszik, el kell fogadnia annak alapvető értékeit is. A hatalmon levő Szerb Haladó Pártnak és Aleksandar Vučić újraválasztott elnöknek megszavazott új mandátum a demokrácia és a jogállamiság megújításának kötelezettségével is jár, és szerinte komolyan kell venniük az integrációs folyamaton belüli reformokat is.