2024. március 28., csütörtök

Hogy védjük meg a gyerekeket a cukor okozta súlyos megbetegedésektől?

Szinte mindenki szereti az édességeket. Ez különösen igaz a gyermekekre, de az ebben a korban kialakult egészségtelen táplálkozási szokások megelőzése érdekében kerülni kellene a cukrozott és tápérték nélküli ételeket.

A kétévesnél fiatalabb gyermekeknek egyáltalán nem szabadna hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket fogyasztaniuk – hívta fel a figyelmet Urlich Fegeler, a Német Gyermekorvosi Társaság tagja. A hozzáadott cukrok egyébként olyan az anyagok, amelyek természetes formában nincsenek jelen az ételekben, italokban.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a kora gyermekkori étkezési szokások hatással vannak arra, hogy később miként válogatjuk meg azokat az ételeket, amiket megeszünk. Ha már kisgyermekkorban találkozunk a különböző ízekkel, akkor később nagyobb valószínűséggel szeretjük meg a savanyú és keserű ételeket.
A táplálékok megválasztása pedig nagy hatással van életünkre. Amennyiben sok cukrot viszünk be szervezetünkbe, elhízhatunk, cukorbetegség, valamint magas vérnyomás, fogszuvasodás és rák alakulhat ki – fejti ki Fegerer.

Felmerül a kérdés, hogy mennyi cukrot fogyaszthatunk. A két- és háromévesek esetében ez a mennyiség maximum 4 leveses kanál, vagyis 16 gramm lehet. A szülőknek minden esetben azt javasolják, hogy a termék leírásán ellenőrizzék az összetevők mennyiségét. A cukrok különböző nevek alatt jelenhetnek meg, például: glükóz-fruktóz szirup, kukoricaszirup, dextróz, szacharóz, maltóz, levulóz.