2024. március 29., péntek

Együttműködés és kézművesség

Húsvétváró a palicsi Vigadóban

Szombaton Palicson a Vigadóban húsvétváró kézműves foglalkozást tartottak, amelynek keretén belül a legkisebbek elsajátíthatták a hagyományos tojásfestés technikáit, nemeztojást készíthettek, ugyanakkor kipróbálhatták a tojásírást is. A rendezvényre az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül megvalósuló Handcraft projekt részeként került sor, amelyben a magyarországi deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület, valamint a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület közösen vesz részt.
A programmal kapcsolatban Baranyi Annamária, a Talentum munkatársa nyilatkozott lapunknak.
– A Handcraft projekt vezető kedvezményezettje a magyarországi Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület, partnere pedig a Talentum. A projekt időtartama 18 hónap, ami 2021. július elsején kezdődött. A megvalósulás során számos rendezvényre kerül sor a határ mindkét oldalán, amelyek fő célcsoportját a gyerekek képezik, ugyanakkor az oktatókat is igyekszünk megszólítani. A rendezvények, táborok, kézművesfoglalkozások mellett az oktatóknak is tartunk továbbképzést. A népművészet minden szegmensére összpontosítunk, a néptáncra, népzenére, kézművességre, valamint a népviselet- és hangszerkészítésre. A mai foglalkozás során nemezeléssel és a húsvéti ünnepkörhöz tartozó tojásírással, valamint a berzselés technikájával ismerkedhettek meg a gyerekek, míg a legkisebbek ajtódíszt készítettek – fogalmazott Baranyi Annamária, akitől azt is megtudtuk, hogy foglalkozások vezetői környékbeli kézművesek voltak.
Brcan Krisztifor, a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke a Deszken megvalósuló programokról ejtett szót.
– Nem ez az első együttműködési projektünk a Talentummal. Korábban megalapítottunk egy kézművesműhelyt, ahol 10–12 kismesterség tudását igyekszünk megőrizni, és folyamatosan bővítjük az egyesületünket. Az együttműködésünk egyik alapját az képezi, hogy az általunk megőrzött példákat, technikákat a határ szerbiai oldalán is megismertessük. A legfontosabb rendezvényünk a népzenei találkozó, valamint az ajvárfesztivál, és a Handcraft projektnek köszönhetően ezek mellé hozzáilleszthettünk több kisebb rendezényt, mint a mai foglalkozás is, és ugyanilyen húsvétvárót rendezünk Deszken is április 24-én, a pravoszláv húsvét kapcsán – mondta Brcan Krisztifor.