2024. április 26., péntek

Kalandozás a legendák világában

Sikeres volt a könyvtár olvasásnépszerűsítő akciója

A Szabadka Városi Könyvtár az idén immár 14. alkalommal hirdette meg a Kalandozás könyvországban elnevezésű olvasásnépszerűsítő akcióját, amelynek fókuszában ezúttal a mítoszok és legendák álltak. Az akció részeként nyereményjátékot is hirdettek, amelynek fődíja egy kerékpár volt. A nyeremények kisorsolására tegnap a könyvtár olvasótermében került sor.
Omerović Heléna, a könyvtár gyerekosztályának munkatársa lapunk kérdésére elmondta, hogy az idén kilencszáz diák vett részt az akcióban.
– A Kalandozás könyvországban elnevezésű akciónk díjátadóját Hans Christian Andersen születésnapja, illetve a gyermekkönyvek világnapja apropóján tartjuk a mai napon. Az idén körülbelül kilencszáz általános iskolás diák töltötte ki az online kérdőívünket, amely az idén a mitológiák és a legendák témakörét foglalta magába. A tanulók között háromszáz nyereményt sorsolunk ki, és a főnyeremény csakúgy, mint ahogy az eddigi években, egy kerékpár, de ezenkívül többek között taneszközöket, az online oktatáshoz szükséges eszközöket, pendrive-okat, egeret és billentyűzetet, könyveket, belépőket az állatkertbe, a Gyermekszínházba, édességcsomagokat sorsolunk ki. A nyertesek teljes listáját a könyvtár weboldalán találják meg az érdeklődők – fogalmazott Omerović Heléna.
Az akció keretein belül a könyvtár munkatársai ellátogattak a szabadkai és környékbeli általános iskolákba is, hogy népszerűsítsék az akciót, és a könyvtárba való beiratkozásra ösztönözzék a diákokat.
– Jómagam minden magyar osztályba ellátogattam Szabadkán és környékén, Bajmoktól Csantavérig. Elsősorban az alsósokat igyekeztünk személyesen is megszólítani, de némely iskolában a felsősöknél is voltunk. Ezenkívül voltak olyan osztályok, amelyek a tanítónőjükkel látogattak el a könyvtárba, hogy itt mutassuk be nekik a kvíz kitöltésének módját. A nyereményjátékban való részvétel egyik feltétele az volt, hogy a diákoknak vagy be kell iratkozniuk a könyvtárunkba, vagy meg kell hosszabbítaniuk a már meglévő tagságukat, és ebből a szempontból is eredményes volt az akciónk – mondta a könyvtár munkatársa.
A hétfői sorsoláson egy kisebb ünnepséggel várták a gyerekeket, és egyebek mellett a könyvtár igazgatója, Dragan Rokvić is köszöntötte az egybegyűlteket.