2024. április 20., szombat

Čadež: Van elegendő liszt, olaj és cukor

Szerbiában van elegendő liszt, olaj és cukor, és ha figyelembe vesszük a készleteket, illetve az igényeket, akkor itt az ideje, hogy a gazdálkodók a kormánnyal közösen újra tárgyaljanak az export kérdéséről, mert nincs ok a termelők korlátozására, nyilatkozta Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke a Szerbiai RTV-nek.

Közölte, hogy a választási kampány nem érintette annyira a gazdasági folyamatokat, mint az ukrajnai háború.

– Ebben a problémában az a legbonyolultabb és legösszetettebb, hogy alapvető jellemzője a kiszámíthatatlanság. A gazdaságban nagyon fontos az elkövetkező évre való tervezés és a vállalkozás kalkulálása. Ez egyre nehezebbé válik, mert nincs elég kiszámítható tényező – mondta

Kiemelte: senki sem tudja, hogyan folytatódik a konfliktus, mi lesz ezután és hogyan fog működni a piac.

Čadež elmondta, hogy a szerb kormány sokat tett azért, hogy beszerzésekkel és új piacok elérésének támogatásával megkönnyítse a gazdaságban dolgozó személyek dolgát.

A Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke rámutatott, hogy még mindig nem látható pontosan, mi romlott el az import és az export esetében, de a cégekkel folytatott tárgyalásokból egyértelműen kiderül, hogy az orosz piacra irányuló exportot számos probléma okozza.