2024. április 24., szerda

Magas részvételi arány

Államfőt és új parlamentet választott tegnap Szerbia

Összesen 8255 szavazóhelyen, ebből 29 büntetés-végrehajtási intézményben és 77 külföldi szavazóponton adhatták le voksukat a szavazásra jogosult polgárok a tegnap megtartott előrehozott parlamenti választáson, illetve a rendes időben megtartott államfőválasztáson, de 12 helyi önkormányzatban, így a vajdasági Kúlán és Torontálszécsányon (Sečanj), valamint Belgrádban és más közép- és dél-szerbiai községekben helyhatósági választást is tartottak. A rendkívüli parlamenti választáson és az államfőválasztáson 6.501.689 személy élhetett volna szavazati jogával. Összevetésképpen: másfél évvel ezelőtt, a pandémia idején megtartott parlamenti választáson 6.584.376 személy voksolhatott volna, az idén januárban megtartott alkotmánymódosító referendumon pedig, a választói névjegyzék szerint 6.510.233-an, ami azt jelenti, hogy 2020 júniusa óta 82.687-tel, az idén január óta viszont 8544-gyel csökkent a szavazásra jogosultak száma. Az államfőválasztáson a nyolc induló, a parlamenti választáson a 19 lista egyike mellett dönthettek a polgárok. Húsz órakor, a szavazóhelyek bezárásakor közzétett információk alapján 19 óráig a polgárok 54,6 százaléka vonult az urnák elé országos szinten.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Szabadkán 19 óráig 49 százalékos volt a részvétel. Óbecse községben 18 óráig a 11-es városi szavazóhelyen 47,39, Bácsföldváron 59,03, Péterrévén 53,92, Dreán-Miloševón 50,14 százalékos volt a részvételi arány. A Nagybecskereki Városi Választási Bizottság adatai szerint 18 óráig Nagybecskerek város területén a szavazati joggal rendelkezők 53,76 százaléka járult az urnák elé, Magyarcsernye községben a polgárok 62,3 százaléka szavazott, a szécsányi községben a részvétel 60,38 százalékos volt, Törökbecse községben pedig a választópolgárok 53 százaléka voksolt.

Szenttamáson a részvételi arány 19 órakor 59,87 százalék volt, Verbászon a polgárok 65,7 százaléka, Kúlán – ahol helyhatósági választások is voltak – a polgárok 62,1 százaléka járult az urnákhoz 19 óráig. Ada községben 19 óráig a választási névjegyzékben szereplő 14 715 választópolgár 47,72 százaléka adta le szavazatát a 29 szavazóhelyen. Kishegyes községben 18 órakor 49,17 százalékos volt a részvételi arány. Csóka községben a szavazásra jogosult 8949 felnőtt polgárnak több mint a fele, csaknem 55 százaléka járult az urnák elé a 18 órai adatok alapján. Magyarkanizsán 18 óráig 49,8 százalékos volt a részvételi arány.

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) a nap folyamán tett beszámolóiban csak kisebb szabálytalanságokról adott hírt, például késett reggel Novi Pazarban az egyik szavazóhelynek a megnyitása, mert verekedés tört ki a helyszínen, a 77-es szavazóhelyen hajba kaptak a szavazóbizottság tagjai. A rendőrség azonnal közbelépett és megoldotta a konfliktust. Surdulicán egy szavazó összetörte az urnát, az esetet feljelentették, majd folytatták a választást.

Megtámadták a nap folyamán Pavle Grbovićot, a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetőjét Nova Galenika településen – számolt be a belgrádi média. A hírt megerősítette Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választási Bizottság elnöke is. Rámutatott, hogy a támadás nem a szavazóhelyen történt, s hozzátette, hogy sajnos nem ez volt az egyetlen, politikus elleni támadás, Čačakon Bata Jugovićot, a Szerb Haladó Párt egyik képviselőjét érte bántalmazás. Kisebb szabálytalanságokról a Szabad Választások és Demokrácia Központja (CeSID) is beszámolt a nap folyamán, volt olyan szavazóhely, ahol kis ideig a szavazólapok rossz urnába dobása jelentett fennakadást, másutt a szavazati titok megsértésére irányuló visszaélést észleltek, a választók befolyásolási szándékát, nem megfelelően vezetett és aláírt jegyzőkönyveket.

Aleksandar Vučić államfő, államfőjelölt Újbelgrádban voksolt (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić államfő, államfőjelölt Újbelgrádban voksolt (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić államfő, államfőjelölt, a Szerb Haladó Párt elnöke a 140-es számú szavazóhelyen voksolt Újbelgrádban, valamivel reggel 8 óra előtt érkezett a Tesla – Az Élet Tudománya óvoda épületébe. Zdravko Ponoš, az Együtt Szerbia győzelméért koalíció elnökjelöltje nem sokkal 9 óra után szavazott Vračar község 55-ös számú szavazóhelyén. Milica Đurđević Stamenkovski elnökjelölt, az Eskütevők Szerb Pártja parlamenti listavezetője a belgrádi Janko Veselinović Általános Iskola 34-es szavazóhelyén voksolt. Biljana Stojković, a Moramo (Lépnünk kell) elnökjelöltje az újbelgrádi Duško Radović Általános Iskola 31-es szavazóhelyén adta le szavazatát, Branka Stamenković, a Szuverenisták államfőjelöltje szintén Újbelgrádban, az édesapjával. Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke, korábbi államfő és a Boris Tadić – Induljunk, emberek parlamenti lista vezetője is élt szavazati jogával délelőtt.

 Igor Mirović tartományi kormányfő, az SZHP elnökségi tagja Kamenicán, a 152-es szavazóhelyen élt jogával, azt mondta, abban a hitben tette ezt, hogy az ország a fejlődés útjára lépett a hosszú, sanyarú évek után. Deli Andor vajdasági magyar fideszes európai parlamenti képviselő kora délután számolt be Facebook-bejegyzésében arról, hogy leadta voksát, s a polgárokat is hasonló lépés megtételére buzdította.

Nyitókép: Fotó: Ótos András