2024. április 25., csütörtök

Topolyai diák lett az országos bajnok

Hubai Dominik, a mezőgépkezelő és -szerelő szak végzőse maximális pontszámmal lett első a mezőgazdasági iskolák versenyén

A mezőgazdasági középiskolák 36. országos versenyén Hubai Dominik mezőgépkezelő és -szerelő szakos tanuló, a topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon III-8m osztályának a tanulója első helyezést ért el.

A versenyt az idén az Oplenac melletti Topolán szervezte az I. Péter királyról elnevezett középiskola. Dominik elmondta, hogy a kategóriájában tizenegy mezőgazdaságigép-kezelő és -szerelő mérte össze tudását és ügyességét. A két napon át tartó versenyen a maximális pontszámot érte el, így első helyen végzett. Hozzátette, hogy a verseny valójában abból állt, hogy az első napon mezőgazdasági témájú teszteket kellett kitölteni, melyek a növénytermesztés témaköréhez, illetve a gépek kezeléséhez kötődtek. A tesztek kitöltését követően – amelyeket sikerült százszázalékos teljesítménnyel megírnia – a traktorvezetés következett egy gyakorlótéren. Ott szintén maximális 100 pontot sikerült elérnie. Megtudtuk tőle, hogy Fürsztner Róbert tanár úr segítségével sokat készült a versenyre. Sokat tanult az elméleti részre, gyakorolt is az iskola jól felszerelt tangazdaságán, valamint otthon is, hiszen a szülei is mezőgazdasággal, elsősorban földműveléssel foglalkoznak.

A harmadik osztályos, tehát valójában idén végzős tanuló elmondta, hogy a tervei között szerepel a diploma megszerzése után munkahelyet keresni, valamint otthon a családi gazdaságban is besegít majd. A versenyre valójában úgy jutott ki, hogy előtte az iskolában lebonyolítottak egy úgynevezett házibajnokságot, ahol sikerült jól teljesítenie. Azt is elmondta, hogy mivel magyar nyelven tanul, így az országos versenyen is lehetővé tették számára a teszt magyar nyelvű változatának a kitöltését.

Hubai Dominik bajmokiként az iskola mellett megépült kollégiumban lakik. Elmondta, hogy sajnos a korábbi években erre nem volt lehetősége. Első osztályos korában még volt közvetlen összeköttetés Bajmok és Topolya között, a második évben pedig Szabadkán keresztül kellett mindennap utaznia. A diákotthon megléte ezért is hatalmas segítséget, könnyítést jelent az utolsó évben. Elmondta, hogy kiváló feltételek mellett vehetik igénybe a diákok a kollégiumi bentlakást. Megfelelő internetelérés van, a szobák is nagyon szépek és jók, minden szobához külön mosdó tartozik. Közös programokat is szerveznek az ott lakók számára.

Az iskolában szerb és magyar nyelven is lehet a mezőgépkezelő és -szerelői szakon tanulmányokat folytatni. Fürsztner Róbert, Dominik felkészítője elmondta, hogy minden középiskolából csak egy tanuló, a legjobb szerepelhetett a szóban forgó országos versenyen, mely végül nagyon szorosra sikeredett. A második helyezett diák is hibátlan, 100 pontos tesztet írt, de egyszer hibázott a gyakorlópályán, amiért 3 pontot levontak tőle. Számítottak Dominik jó helyezésére, nagy örömmel fogadta az iskolában mindenki, hogy végül országos bajnokunk lett – nyilatkozta lapunknak. Hozzátette, hogy nemcsak ő, de az iskola többi tanára is segítette a diákot a felkészülésben.