2024. március 28., csütörtök

Magasabb részvételi arány

Nagybecskerek Város területén tegnap reggel hét órakor megnyílt minden szavazóhely. A város területén, valamint a hozzá tartozó településeken összesen hetven helyen, valamint a becskereki börtönben lehetett szavazni.
A reggeli órákban a legtöbben a Baglyas lakótelep szavazóhelyein járultak az urnák elé. Muzslyán a Magyar Ház épülete előtt lehetett látni sorokat. Kovács Elvira, a VMSZ parlamenti képviselő-jelöltje Nagybecskereken, a Petar Petrović Njegoš Általános Iskolában levő szavazóhelyen voksolt.

A nagybecskereki belügyi titkárság a kora délelőtti órákban feljelentést kapott arról, hogy a 48-as számú szavazóhely közelében (a becskereki vasútállomásnál) egy személygépkocsiban tartózkodó két személynél feltehetőleg dupla választói névjegyzék van és, hogy hozzák/viszik a szavazásra a polgárokat. A bejelentés nyomán a rendőrség a helyszínre ment és egy Opel típusú személygépkocsiban két férfit találtak, megállapították a személyazonosságukat (egyik 2001-es, a másik pedig 2003-as születésű), de nem találtak választói névjegyzék-másolatot, és azt sem állapították meg, hogy a szavazóhelyre szállították volna a polgárokat – áll a rendőrségi közleményben. Az esetről tájékoztatták a nagybecskereki Alapfokú Ügyészséget és a választási bizottságot.

Nagybecskerek Város területén 100.342 szavazati joggal rendelkező polgár van. A 2017-es köztársasági elnökválasztásokon a szavazati joggal rendelkezőknek az 50, 41 százaléka élt szavazati jogával, míg a 2020-as parlamenti választásokon a polgárok 40,39 százaléka szavazott.
Az előzetes, nem hivatalos adatok szerint a tegnapi szavazáson a részvételi arány nagyobb volt, mint a két legutóbbi voksoláson. A Nagybecskereki Városi Választási Bizottság legfrissebb adatai szerint 18 óráig Nagybecskerek Város területén a szavazati joggal rendelkezők 53,76 százaléka járult az urnák elé, Magyarcsernye községben a polgárok 62,3 százaléka szavazott, a szécsányi községben a részvétel 60,38 százalékos volt, míg Törökbecse községben a választópolgárok 53 százaléka voksolt.