2024. április 24., szerda

Szépül a falu

Kishegyesen összefogással teszik szebbé a települést – Felújítják az útszéli kereszteket

A tavasz munkára sarkallja az embereket, így van Kishegyesen is. A kishegyesi helyi közösség, a községi ifjúsági iroda és a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület mind azon fáradoztak, fáradoznak, hogy szebbé tegyék a települést. Elsőként Kovács Hannát, a helyi közösség tanácsának elnökét szólítottuk meg, aki elmondta, hogy az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektettek az útszéli keresztek felújítására.

– Az útszéli keresztek felújítása volt az egyik nagyobb projektumunk. Kishegyesen tizenhárom ilyen létezik, és ezek közül a Kossuth Lajos utcában, a Dömötörnél és a Topolyai úton lévők felújításra kerültek. Ez összefogással valósult meg, a Nők Kishegyesi Fóruma, a civilek és a privátok együttes erővel dolgoztak ezen, a helyi közösség az anyagköltséget állta. A tanács határozata alapján az összes útszéli kereszt felújításának költségeit a helyi közösség vállalja. Jelenleg a Verbászi és a Moholi úton lévő keresztek felújítása van folyamatban. Ezeknek már új talapzatot kellett készíteni, amiben segítségünkre volt Bíró Timót vállalkozó. A kúlai úton lévő fakeresztet is fel még újítani, ebben Sípos Tamás vállalkozó fog segíteni – mondta el a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy a Welker-tanyánál lévő keresztet is fel fogják újítani.

A helyi közösség rendszeres faluszépítési munkája, hogy a központban lévő virágtartókba évente két-három alkalommal virágokat ültetnek. Az ültetést és a virágokról való gondoskodást Szalma István vállalkozóval közösen végzik. Az első ilyen virágosításra a múlt héten került sor – számolt be Kovács.

Az önkéntes tűzoltótestület minden faluszépítési akcióban részt vesz – mondta el lapunknak Szűgyi István, az önkéntes testület elnöke.

– Március elején volt a községben egy faültetési akció, amelyen testületünk tagjai részt vettek. A legnagyobb projektum, amin jelenleg dolgozunk, az a tűzoltóotthon melletti Ábrahám-porta füvesítése. Tavaly rendeztük a terepet, de már nem volt időnk elvetni a fűmagot, ezért a héten kerítettünk rá sort. Önkéntes munkával feltárcsáztuk a talajt, majd elvetettük a fűmagot. Most várjuk az esőt, de ha nem jön, akkor locsolni is tudunk, mert tavaly a Komunál Közvállalat segítségével bevezettük a vizet a portára – fogalmazott Szűgyi, majd arról is szólt, hogy a tartományi oktatási titkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával füvesítettek, és kaput szereltek fel a portára, valamint fűnyírót is vásároltak. A most befüvesített területet a jövőben a versenyekre való felkészülésre és a hagyományőrző tűzoltóversenyek megtartására fogják használni – tudtuk meg az elnöktől.

A falu szépítéséből a fiatalok is kiveszik a részüket. A héten a községi ifjúsági iroda szervezésében egy új helyszínen virágokat ültettek. Az iroda koordinátora, Kálmán Virág arról számolt be, hogy az idén több hasonló akciót is terveznek.

– A Capriolo Kft. anyagi támogatásának köszönhetően 200 árvácskát ültettünk el a kishegyesi Gomex áruháznál. Az idén ez volt az első ilyen jellegű akciónk, de továbbiakat is tervezünk az év során. Április első felében szeretnénk átfesteni a Vasút utcai játszóteret. Erre az akcióra minden segíteni vágyót várunk – mondta a koordinátor.