2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÓ-EB, BUDAPEST

Kiestek a világbajnokaink

Szinte valamennyi szerbiai versenyző az első meccse után búcsúzott

Csütörtök este internetes oldalunkon már beszámoltunk arról, hogy az aznapi, késő délutáni program hozott egy alapos meglepetést, mert a nők 62 kg-os súlycsoportjában a Fábián Annát legyőző német Luisa Niemesch az elődöntőben legyőzte a nála sokkal trófeásabb ukrán Ilona Prokopevnyukot. Mindez azért is volt meglepő, mert az ukrán a negyeddöntőben az olasz szépségkirálynőt, egyébként a 2019-es bukaresti Eb ezüstérmesét, Aurora Campagnát verte szanaszét, a vége 8:0 lett. A furcsa fejleményekért azonban egy cseppet sem haragszunk, mert a 27 éves német így „magával vitte” az elődöntőbe Annát, ahol az említett Prokopevnyuk volt tegnap este az ellenfele. A magyarkanizsai lány élete első komolyabb felnőttversenyén akár bronzérmes is lehetett volna, de végül alulmaradt, és ötödik helyet szerzett, ám ez is a szerbiai női birkózás eddigi legjobb eredménye. A magyarországiak közül az U23-as Európa-bajnok Nagy Bernadett (76 kg) fergeteges birkózással nyert bronzérmet, s helytállt Szabados Noémi (68 kg) is, aki későn gyújtotta be a rakétákat a bronzmeccsen.

A férfiaknál rajtolt az általunk legjobban várt kötöttfogás, s mindjárt Nemes Viktor zentai világbajnokkal (77 kg), aki az oroszok, illetve Roman Vlaszov távollétében talán a legnehezebb ellenfelet kapta a rajton, a szívizomgyulladásából felépült Lévai Zoltánt, aki 2020-ban Rómában Eb-ezüstérmes volt. Zoli mint a felbőszült bika szaladt neki Vikinek, a szőnyegbíró figyelmeztette is, ezután azonban visszavettek a tempón, mivel kitűnően ismerik egymást, s a zentai szerezte meg az első pontot, de a szőnyegen nem tudott érvényes akciót véghez vinni. Ekkor már lehetett aggódni, mert tudni lehetett, hogy a magyar visszakapja a parterre-helyzetet, s ez a második negyedben be is következett, Zoli ezt még megspékelte két ponttal, és a zentai minden igyekezete ellenére megnyerte a meccset.

Szintén rajtolt az aktuális világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Zurabi Datunasvili (87 kg), aki a szokásos „passzív üzemmódban” kezdett: Szilvássy Erik vezetett ellene, de a szőnyegen nem tudott mit kezdeni grúz származású ellenfelével, aki megint csak szokásához híven a második menetben lett aktívabb, s az ezzel szerzett ponttal meg is nyerte a meccset, bár bő fél perccel a vége előtt ismét parterre-re küldték. Számára az azeri Iszlam Abbaszov következett, aki ellen a forgatókönyv kis híján ugyanaz lett, mint az első meccsen, de a második menetben felperegtek az események, s két challenge után a címvédő 5:3-ra kikapott, mert egy kontrájánál lábat használt. Innentől már mindketten csak abban reménykedhettek, hogy legyőzőik a fináléba jutnak, így ők is folytathatják. Lévai azonban a negyeddöntőben mindjárt kikapott a bolgár Aik Mnacsakaniantól (5:1), így Nemes kiesett, s hasonlóan járt Datunasvili is, mert az elődöntőben a román Nicu Ojog nem egész egy perc alatt betusolta Abbaszovot.

Kolompár Szebasztián (55 kg) szépen kezdett a török Emre Mutluval szemben (aki egyébként néhány héttel ezelőtt U23-as Európa-bajnok lett), hiszen egy pörgetéssel már 3:0-ra vezetett, de a török fokozatosan ledolgozta a hátrányát, a két pörgetéssel át is vette a vezetést, amit már a meccs végéig nem engedett ki a kezei közül, hanem 12:3-as technikai tussal nyert. Perica Dimitrijević (63 kg) szintén technikai tussal (10:0) kapott ki a moldovaiak 60 kg-ban 2021-es világbajnokától, Victor Ciobanutól, de végül e két szerbiai is kiesett.

Ma kezd a magyarkanizsai Nagy Szebasztián, akinek a 67 kg-ban az első ellenfele az ukrán Dmitro Mirosnyuk.

Európa-bajnokok, nők, 50 kg: Evin Yavuz (török). 55 kg: Anna Andrea (romániai). 59 kg: Anastasia Nichita (moldovai). 68 kg: Irina Ringaci (moldovai), … 5. Szabados Noémi (magyar). 76 kg: Yasemin Adar (török), … 3. Nagy Bernadett (magyar).