2022. július 4., hétfő
FORMULA–1

Jön-e az Audi és a Porsche?

Az Audi és a Porsche tulajdonosa, a Volkswagen konszern jövő héten várhatóan zöld jelzést ad a két márkának a Formula–1-es belépésre – számolt be róla a Business Insider az ügylet részleteit ismerő két forrásra hivatkozva. Egyikük elmondta: a szándék hivatalos bejelentésére az érintettek jövő heti találkozóját követően kerülhet sor. Másikuk hozzátette: „jó esély” mutatkozik a pozitív döntésre. A Volkswagen nem kívánta kommentálni a sajtóhírt.

A szaksajtóban már jó ideje téma, hogy az Audi és a Porsche partneri megállapodást köt valamelyik F1-es csapattal, ami a legvalószínűbb módja lehet annak, hogy részt vegyenek a világ legrangosabb autós versenysorozatában. Az Audi és a McLaren tavaly cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint partneri megállapodást kötöttek volna. Azt viszont hozzátették, hogy tárgyalnak egymással, és a döntést az idei évre ígérték. Egyes források szerint az Audi nagyságrendileg 500 millió eurós „belépési pénzt” ajánlott az McLarennek. Eközben a Porsche pár év múlva a Red Bull-lal szeretne hosszú távú megállapodást kötni.

A Volkswagen eddig még nem szerepelt az F1-ben, de a Red Bull csapattal már dolgozott együtt, mindenekelőtt a rali-világbajnokságon. Novemberben egy bennfentes annyit árult el, hogy a Volkswagen szerepvállalása elsősorban azon múlik, hogy az F1 teljesíti-e azt a tervét, mely szerint 2026-ra áttér a szintetikus üzemanyagok használatára.

Az érintett csapatok közül a McLaren partnere jelenleg a Mercedes, míg a Red Bull a Honda erőforrását használja.