2024. április 23., kedd

Egy dinárral lett olcsóbb az üzemanyag

Udvarnokon 100 millió köbméter földgáz áll tartalékban, 450-re bővítik a készletet

Pénteken döntést hozott a kormány az üzemanyag új egyhetes rögzített áráról, amelynek értelmében tegnap 15 órától április 8-án 15 óráig az eurodízel literje 197 dinárba, az Euro Premium BMB 95 benzin literje pedig 175 dinárba kerül majd. Ez egydináros árcsökkenést jelent a múlt heti árakhoz viszonyítva.

Nem kell a polgároknak amiatt aggódniuk, hogy lesz-e elegendő földgáz és kőolaj Szerbiában, folyamatosan dolgoznak ugyanis az előállt helyzetnek a rendezésén, a nehézségek megoldásán – jelentette ki a közszolgálati médiának adott nyilatkozatában az egész Európát sújtó energetikai krízishelyzettel kapcsolatban Aleksandar Vučić államfő. Mint mondta, az udvarnoki tározóban jelenleg már 100 millió köbméternyi földgáz áll tartalékban, amelyet a tervek szerint a maximális kapacitásokig növelnek az előttünk álló időszakban, ami 450 millió köbmétert jelent. Ez téli időszakban, tehát fűtésszezonban is elegendőnek számít 40 napig úgy, hogy semmilyen más forrásra nincs szükség. Vučić közölte, hisz abban, hogy jó vételi árban tud majd megegyezni ismét az államvezetőség az orosz partnerekkel a földgáz leendő beszállítását illetően, erre nagy szüksége van Szerbiának, nemcsak a polgárok, hanem a gazdaság szükségleteinek ellátása érdekében is. Közben folyamatosan dolgoznak majd más gázbehozatali források létrehozásán, egyezmények megkötésén is, hiszen, mint mondta, egyértelmű, hogy az ukrajnai háborúnak meglesznek a hatásai.

Olyan kijelentések hangzottak el a napokban, hogy Horvátország felfüggeszti a kőolaj továbbszállítását Szerbiába az adriai vezetéken keresztül, az oroszellenes szankciók miatt ugyanis érintett a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) is. Az elnök közölte, igaz, előbb sokan a szomszédos államban szinte örültek annak, hogy most Szerbia kárára tehetnek valamit, mára azonban belátták, ez nekik sem kifizetődő, az egyik legnagyobb rendelő ugyanis éppen Szerbia és a NIS, vagyis fontos ügyfelet, így hasznot veszítenének el. A kérdés végleges rendezése érdekében Aleksandar Vučić már két alkalommal tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével videokonferencia útján, számolt be, állandó kapcsolatban vannak a megoldást kereső csoportok, s a horvátokkal és az Európai Unióval közösen meg fogják találni a legjobb módszert a problémák kiküszöbölésére.