2024. április 24., szerda

Évtizednyi fájdalom

A kegyelet virágainak elhelyezésével és gyertyagyújtással emlékeztek pénteken a Contrast szórakozóhely előtt emelt tűzlépcső emlékműnél a tragédia tizedik évfordulójáról. A tűzeset 2012. április 1-jére virradó éjszaka történt, életét vesztette Marina Aničić (25, Csúrog), Milena Dalmacija (26, Futak), Zoran Ignjatović (28, Gacko), Marko Pavlović (29, Kragujevac), Renato Vuković (21, Nagykikinda) és Tamara Miladinović (25, Újvidék) fiatalok.

A megemlékezésen a hozzátartozók mellett jelen volt Jelena Marinković Radomirović, a városi képviselő-testület elnöke is, aki beszédében mély együttérzésének adott hangot:

– Mindannyiunknak arra kell törekednie, hogy hasonló tragédiákra soha és sehol se kerüljön sor – emlékeztetett Marinković Radomirović. Hozzátette, hogy a tragédia helyszínén egy emlékparkot terveznek kialakítani, amely az Ifjúsági park elnevezést fogja viselni.

Az újvidéki Felső Bíróság a szórakozóhely tulajdonosát, Alojza Ganićot öt év börtönbüntetésre, míg a diszkó bérlőit, Slaviša Stanišićot és Dejan Ratkovićot kilenc, illetve hét év szabadságvesztésre ítélte. Miroslav Papuga villanyszerelőt, aki a szórakozóhelyen felelőtlenül végezte el a szükséges javításokat, kilenc év börtönbüntetésre ítélték.

Egy másik eljárás során jogerősen is felmentették Veselin Kerc építészeti felügyelőt, akit hivatali visszaéléssel vádoltak. Az elhunytak családtagjai időközben peres eljárást folytattak az állammal, a várossal, a szórakozóhely tulajdonosával és annak bérlőivel.