2024. április 24., szerda

Önállóságra nevelnek

Megnövelt önkormányzati támogatást kap a bácsfeketegyi Izida

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület napközijében fogyatékkal élő gyerekekkel, fiatalokkal foglalkoznak. A szervezet élvezi az önkormányzat támogatását, emellett nagyon sokat pályáznak. Faragó Papp Boglárka, az egyesület munkatársa arról számolt be lapunknak, hogy kicsit nehézkesen indult be az év számukra.

– Egy felhasználónk és egy munkatársunk elkapta a koronavírus omikron változatát, emiatt szüneteltetni kellett a napközis foglalkozást. Most már minden rendben van, és nagy hévvel tértünk vissza a munkához. Az önkormányzattal sikerült szerződést aláírnunk, és kétmillió-ötszázezer dinárral támogatják az Izida napközis foglalkozását, tizenkét hónapon keresztül. Ez nagyon sokat számít szervezetünknek, mert így folyamatosan haladhat a munka a felhasználókkal. Az önkormányzati támogatásból biztosítani tudunk egy szakembert és két szakmunkatársat. Emellett ez belesegít a kis védenceink utaztatásába is, hogy mikrobusszal elhozzuk és hazavigyük őket a község területén. Ugyancsak jó hír, hogy egy újvidéki virágkötészetből virágtámogatást kaptunk. Ez a virágkötészet közel tíz éve adományoz nekünk virágpalántákat, amit felhasználóink ültetnek nagyobb cserepekbe, és gondoskodnak róluk, majd amikor eljön az ideje, akkor árusítják is – mondta el Faragó Papp, majd hozzáfűzte, hogy tervezik a fűszernövények ültetését is, mert HUSRB/1903/31/0066 számú IPA-projektum keretében növényszárító, -szeletelő és -csomagoló gépeket fognak kapni. Ez hatalmas segítség lesz abban, hogy árusítsák a termékeiket, legyen szó gyümölcsökről vagy fűszernövényekről.

Az Izida számos foglalkozást tart a felhasználóik számára. Többek között kuglizni járnak a helyi pályára, valamint külön sportszobájuk van, amiben minden csütörtökön testmozgást tartanak. Az sem ritka, hogy jó idő esetén sétálnak egy nagyot. A foglalkozások kapcsán a munkatárs elmondta, hogy a fogyatékkal élők megsegítésével foglalkozó tartományi szervezettől támogatást kaptak két műhelymunkára az év végéig. Ezek a kreatív műhely és a háztartástan.

– A programjainkkal arra törekszünk, hogy felhasználóinkat az önállóságra neveljük. Ezért tartjuk fontosnak a kreatív műhelyt, mert ott megtanulhatják olyan dolgok elkészítését, amit később értékesíteni tudnak. A háztartás során pedig olyan dolgokra tanítjuk őket, amelyekkel a mindennapi életben találkoznak. Az ő esetükben ez nagyon nehéz, de azon vagyunk, hogy ezek a mozdulatok beléjük rögződjenek – mondta Faragó Papp.

Az Izida, egy kisebb szünettől eltekintve, aktívan kezdte az évet, és ebben a tempóban szeretnék folytatni is. A munkatárstól megtudtuk, hogy sok pályázatot készítettek, és most az eredményeket várják. Természetesen nagyon bizakodóak.

– Az idén tizenhetedik alkalommal szeretnénk megszervezni a Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót, valamint tervezzük a fazekasműhelyünk felújítását. A kertészkedést akarjuk bővíteni és komolyabb szintre emelni. Mindemellett az idén szeretnénk sok tanulmányúton is részt venni. Erre vonatkozó pályázatokat adtunk be mind a tartomány, mind a magyarországi támogatók irányába – mondta Faragó Papp, majd hozzáfűzte, hogy reméli, sikerülnek a pályázataik.