2024. április 23., kedd

Verbászon tanulnak úszni a kúlai diákok

A tizenöt napos úszótanfolyamra jelenleg 120 harmadikos és negyedikes diák jár

A hét végén zárul a kúlai diákok számára a verbászi Drago Jovović Sportközpontban szervezett úszótanfolyam. A három és fél évtizede folyamatosan működő úszóiskolának köszönhetően a község területén minden diák elsajátíthatja az úszás alapjait. A fedett uszodában ottjártunkkor a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolából érkezett harmadikos és negyedikes tanulókat láthattuk a medencében.

Pozsár Csaba, az iskola igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, a kúlai diákok úszótanfolyama mintegy 10 éves hagyományra tekint vissza, és azért utaznak Verbászra, mert Kúlán nincs úszómedence.

− Az úszótanfolyam az iskola tantervében is szerepel, és a harmadikosokra vonatkozik. Az idén változott a kép, mert tavaly a járvány miatt a diákok nem utazhattak Verbászra, ezért az idén a harmadikosok mellett a negyedikesek is járnak az úszótanfolyamra. Egy olyan sportágról van szó, amit 9-10 éves korban a legkönnyebb elsajátítani, és egyúttal lehetőséget nyújt a mozdulatok és a félelem leküzdésére – magyarázta az igazgató.
Hozzátette, az utazást és a tanfolyamot az iskola és a verbászi sportközpont közösen szervezi. A 60-60 fős csoportok Dragan Bublić osztálytanító kíséretében utaztak Verbászra.

− A gyerekek el vannak ragadtatva az itt tapasztaltaktól, hiányzott nekik ez a fajta rekreáció. Összesen mintegy 120 diák jár az uszodába, hatvan harmadikos és ugyanennyi negyedikes. Mindannyian boldogok, bár alaposan elfáradnak, így hazautazáskor a buszban sokan elalszanak. Az egyik csoport fél háromig, a másik pedig fél négyig gyakorol, és biztos vagyok abban, hogy a hétvégén mindannyian sikeresen befejezik a tanfolyamot – mondta a kúlai osztálytanító.

A diákokkal a sportközpont tapasztalt úszómesterei foglalkoznak, akik elmondták, hogy csak az idén mintegy 400 diák tanult meg úszni.

− A kúlai és a lipári diákok számára három hete kezdődött az úszás alapjainak elsajátítása. Bár a tanfolyam mindössze 15 napig tart, büszkén mondhatom, hogy ez alatt az idő alatt a gyerekek 95 százaléka megtanul úszni. Így Verbász és Kúla azon ritka községek közé tartoznak az országban, ahol csaknem mindenki tud úszni – mondta többek között Miloš Đakonov úszómester.

Kiemelte, az elmúlt 35 évben a 80-as évektől mintegy 20 ezer gyermek fejezte be a verbászi diákok számára teljesen ingyenes úszótanfolyamot.