2024. április 19., péntek

Ilyen volt a tordai konyha

A nagyanyák megőrzött receptjei alapján készült könyvet mutatják be pénteken Palicson

– Az étkezési szokások nagyban függtek az évszakoktól és a mezőgazdasági munkálatoktól. Mást főztek nyáron, amikor a kertben minden megtermett és az udvarban ott szaladgáltak a fiatal baromfik. A legnehezebb fizikai munkák idején az ételek is táplálóbbak voltak, mint szezonon kívül, hiszen a sok fizikai munkához kellett az energia. Különleges alkalmakkor különleges ételek voltak szokásban –idézi vissza a régi tordai hétköznapokat a Nagyanyáink ételei című rendhagyó szakácskönyv bevezetőjében Mezei Zsuzsanna szerkesztő. Gazdag leírása az egykori szokásoknak, a hagyományoknak, és a gazdag fotóanyag is ezt illusztrálja: a tordai tájházban összegyűjtött konyhai eszközökről készült fotográfiákon számos olyan tárgyat találunk, amelyet nagyanyánk konyhájában láttunk utoljára gyermekkorunkban.

A kiadványt a szabadkai Grafoprodukt nyomda jelentette meg, s ennek tulajdonosa, Özvegy Károly szívesen karolta fel a kezdeményezést, hogy olyan receptes könyv jelenjen meg, amely néprajzi, helytörténeti értéket képvisel, ugyanakkor a régi receptek alapján a mai háziasszony is el tudja készíteni ezeket az ételeket, amelyek mindegyikéről szintén került be fotó a kötetbe. Levesek, egytálételek, mártások, főzelékek, kelt tészták, torták és egyebek kaptak helyet a kiadványban, a dolgos hétköznapokra és a valóban ünnepi alkalmakra készített étkek kerültek megörökítésre.

– Megsárgult papírokon, a nagyanya, dédanya kézírásával szerepel a könyvbe bekerült egy-egy étel receptje. Látjuk a fedőlapon is sokféle papíron, sokféle kézírással őrizték meg a mai tordai asszonyok ezeket a recepteket. Ám a kézírás kifakul, a papír elporlad, ezért fontos, hogy egy könyvben is megőrzésre kerüljenek, átörökítsük az utókornak. Hagyományőrzés, értékmentés is ez. Sok tordai él Vajdaság-szerte, a nagyvilágban, nekik ez egy emlék a szülőfaluból, a helyről, ahol elődeik éltek – emelte ki Özvegy Károly. Mint mesélte, a falu asszonyai összefogtak, mindenki otthon elkészítette az ételeket, vitte a fotózásra, ezt természetesen kóstoló, az emlékek felelevenítése követte.

Tordán már bemutatták a kiadványt.

Pénteken, április 8-án este 7 órakor Palicson, a Magyar Művelődési Központban ismerkedhetnek meg az érdeklődők a receptes könyvvel. Fellép a tordai Samu zenekar, Kéri Sándor Botond színésznövendék előadásában olyan mesét hallhat majd a közönség, amelynek köze van a sütéshez-főzéshez, Mezei Zsuzsanna szerkesztővel is elhangzik egy beszélgetés, majd mindenki megkóstolhatja az ételeket, amelyek leírása a könyvben is szerepel.