2024. április 20., szombat

Megpróbáltatásokkal teli idők

Megtartották a Vajdasági Orvostársaság éves közgyűlését

Vitathatatlan, hogy egy olyan szervezet, amelyik elérkezik a századik évfordulóig, ezt az eredményeknek, a megálmodott víziójának is nagyban köszönheti, fogalmazott tegnap Újvidéken, a tartományi képviselőház üléstermében megtartott éves közgyűlésen prof. dr. Ksenija Bošković, a Szerb Orvostársaság Vajdasági Orvostársaságának elnöke. A közgyűlést a vendéglátó intézmény nevében Pásztor István, a tartományi parlament elnöke nyitotta meg.

Pásztor István úgy fogalmazott, régóta érvényes igazságnak számít vidékünkön az, hogy három szent hivatás, szakma létezik: a tanító, a pap és az orvos. Noha a modern kor előretörésével kissé relativizálódott is e felfogás, az elmúlt két évben ismét beigazolódott az, hogy mekkora jelentősége van az orvosi szakmának, az eredményeknek, mutatott rá a házelnök. Mint mondta, nagy örömére szolgál, hogy most már minden probléma nélkül, a megszokott körülmények között lehet lefolytatni egy tanácskozást, mert a pandémia gyengült, az előre bejegyzett dátumra megszülettek a feltételei a korlátozások nélküli konferencia lehetőségeinek. Arra is rá kellett jönnünk az elmúlt két évben, húzta alá Pásztor, hogy még mindig nem tettünk meg mindent annak érdekében, hogy az orvosi szakma véleménye, szava akkora jelentőséget kapjon a társadalmon belül, amekkorát valóban megérdemel, hogy az sokkal elfogadottabb legyen.

Ksenija Bošković emlékeztetett, a szervezet saját forrásokból tartja fenn magát, nemkormányzati szervezetnek számít, s több mint 4500 tagot számlál. A közgyűlés feladata, mint mondta, elemezni a mögöttünk álló két évnek az eredményeit, a foganatosított intézkedéseket, a pandémia egészét, továbbá célkitűzéseket meghatározni a közeljövőre vonatkozóan. Egy nehéz teszt volt az elmúlt időszak minden orvos számára, nemcsak azok esetében, akik közvetlenül a Covid-rendelőkben dolgoztak, hanem az egész szakmára vonatkozóan elmondható mindez, állapította meg a közgyűlés kezdete előtt újságíróknak adott nyilatkozatában Bošković, majd hozzáfűzte, hogy sajnos számos kollégát is elveszítettek a járvány miatt, s tisztelettel adóznak majd emlékük, munkájuk előtt az ülés erre kijelölt részében. Reményének adott hangot, hogy a mögöttünk álló nehéz periódus valóban teljesen mögöttünk áll, az egyik cél most minél több fiatalt bevonni az orvosi szakmába, elérhetővé tenni számukra a hivatást, az oktatási rendszeren keresztül is minél hamarabb bevonni őket.

Egyperces néma felállással adóztak a koronavírus-fertőzésben elhunyt orvosok emléke előtt (Ótos András felvétele)

Egyperces néma felállással adóztak a koronavírus-fertőzésben elhunyt orvosok emléke előtt (Ótos András felvétele)

A közgyűlésen a szakterületükön elért kimagasló eredményekért elismerésben részesítették prof. dr. Snežana Tomašević fizioterapeutát, reumatológust, fizikális gyógyászati és rehabilitációs specialistát az elvégzett tudományos kutatási munkájáért, dr. Zlatka Markov általános szakorvost a népegészségügy terén megvalósított eredményekért, prof. dr. Vasilije Topalovot, a Vajdasági Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének korábbi vezetőjét, kardiológust, szexológust, költőt pedig életműdíjban részesítették. Kitüntették az Orvostudományi Kar kiemelkedő eredményeket elért hallgatóit is.

Pásztor elismeréssel szólt azokról is, akik tegnap kitüntetést kaptak, hiszen valamennyien köztiszteletnek örvendenek a szakmájukban.