2024. április 20., szombat

FRISSÍTETT: Nyolc életet követelt a bányaszerencsétlenség

A Sokobanja melletti szénfejtőben metángázszivárgás okozta a tragédiát

Nyolc bányász életét vesztette, 18 pedig megsérült pénteken reggel a Sokobanja melletti Soko barnaszénbányában történt szerencsétlenségben. A tragédia valamivel hajnali 4 óra után történt. Úgy tudni, a munkatérbe metángáz szivárgott be, amitől beomlott a bánya és maga alá temette a bányászokat. A bányaaknában rekedt munkásokat sikerült gyorsan kimenteni, a sérültek többségét az aleksinaci kórházban, két személyt pedig a niši klinikán láttak el. Az orvosok szerint az állapotuk kielégítő.

A média jelentései szerint a bányában pénteken hajnalban 49 bányász dolgozott. Saša Spasić, a Resavica Szénkitermelő Közvállalat igazgatója a baleset helyszínén elmondta, hogy a baleset április 1-jén reggel 4 óra 7 perckor történt a keleti bányamező lelőhelyén, ahol rendes szénkitermelés folyt. A munkatérbe eddig ismeretlen okok miatt metángáz szivárgott be, ez okozta a beomlást.

Drago Milinković, a Soko barnaszénbánya igazgatója a médiának elküldött közleményben kiemelte, hogy tiszteletben tartották a biztonsági intézkedéseket, ám a metángáz szivárgására nem számítottak, így arra reagálni sem tudtak kellő időben.

Miután a mentőegységek kimentették a sérülteket és az elhunytakat is a bányából, az illetékes szakemberek megkezdték a tragédia okainak a feltárását. A helyszínre kora reggel megérkezett Zorana Mihajlović energetikai és bányászati miniszter, aki elmondta, fontos, hogy a felügyelők, a rendőrség és az illetékes szervek feltárják mi okozta pontosan a tragédiát. A kora délutáni órákban annyit tudott megerősíteni, hogy a balesetet nem robbanás okozta.

Aleksinacon ma, szombaton gyásznapot hirdettek.

Goran Vidić, az Aleksinaci Közkórház igazgatója a Szabad Európa Rádiónak elmondta, a kórházukba a bányabaleset helyszínéről 20 bányász érkezett, közülük 19 személyt kórházi ellátásban részesítettek, míg egy személyt, aki súlyos sérülést szenvedett, a Niši Klinikai Központba szállították.

Vidić elmondta, három bányász súlyosan megsérült, de nincsenek életveszélyes állapotban, míg 16 bányász könnyebb sérüléseket szenvedett. Annak ellenére, hogy az ő állapotuk is kielégítő, benntartották őket a kórházban, hogy figyelemmel tudják követni az állapotukat.

Zoran Perišić, a Niši Klinikai Központ igazgatója a Szerbiai Rádió és Televízió megkeresésére azt nyilatkozta, hogy intézményük addig két bányászt látott el, mindkettőjüket mellkasi sérülésekkel vettek fel az osztályra. A baleset után több bányász érkezésével is számoltak, ugyanis a harmadik váltásban összesen 49 munkás dolgozott, így arra készültek, hogy 20-30 bányászt kell majd ellátniuk.

A BÁNYÁSZOK MEGFULLADTAK

Az N1 televízió jelentése szerint a bánya környékén összegyűlt hozzátartozók a szeretteik iránt érdeklődtek. Ott voltak a bánya munkásai is, akik a médiának elmondták, hogy a bányaaknában a munkakörülmények már évek óta katasztrofálisak. A televízió munkatársait biztonsági okokból nem engedték be a bánya területére. Azt követően, hogy a temetkezési vállalat az elhunytak testét elszállította, a helyszínen várakozók is elhagyták a bánya területét.

A baleset áldozatai közül hat aleksinaci, egy vranjei és egy sokobanjai lakos volt. A személyazonosságukat Drago Milinković közleményben hozta nyilvánosságra: D. Z. (43 ), N. T. (37 ), R. G. (47 ), P. P. (31 ), B. Č. (56 ), B. Z. (55 ), B. Ž. (59 ) és B. S. (34). Ebből is látszik, hogy a legfiatalabb elhunyt bányász 1991-es, míg a legidősebb 1963-as születésű.

– A bányában elhunyt bányászok mindegyike a metángáz koncentrációjának megemelkedése következtében fulladt meg. Egyikőjük testén sem találtunk fizikai sérüléseket – nyilatkozott a Danas napilapnak Nemanja Denić, az Aleksinaci Bányák igazgatója.

A szerencsétlenség helyszínét az elsők között kereste fel Zorana Mihajlović energetikai és bányászati miniszter (Fotó: Beta)

A szerencsétlenség helyszínét az elsők között kereste fel Zorana Mihajlović energetikai és bányászati miniszter (Fotó: Beta)

RÉSZVÉTNYILVÁNÍTÁSOK

A bánya vezetősége, valamint a bányászati miniszter is részvétüket nyilvánították az elhunytak családjának. Zorana Mihajlović még délután is a helyszínen maradt, hogy kövesse a nyomozók munkáját.

Részvétet nyilvánított Ana Brnabić kormányfő is. Közleményében kiemelte, mélyen megrázta a Soko bányában történt baleset, amelyben nyolc bányász az életét vesztette. Kiemelte, „az egyik legnehezebb munkát végezve, ők minden nap hozzájárultak az ország fejlődéséhez. Nem szabad és nem is fogjuk elfelejteni mindennapi erőfeszítéseiket és munkájukat, odaadásukat és bátorságukat.” A kormányfő gyors felépülést kívánt a bánya sérültjeinek.

Aleksandar Vučić államfő is részvétet nyilvánított az elhunytak családjainak. Mint kiemelte, a legmélyebben érintette a tragédia híre. „Tiszteletre méltó hivatásuk, a világ egyik legnehezebb szakmája, mindig is különleges embereket igényelt, akik: bátrak, kitartók, erősek és rendíthetetlenek. Mindennapi és önfeláldozó munkájuk volt mindig is hazánk fejlődésének magja és gerince, ezért ma Szerbia mérhetetlen fájdalommal gyászolja az elhunytakat, mert egy ilyen tragédia esetén nincs vigasztaló szó.”

Ígéretet tett arra, hogy az elhunytak családtagjai, valamint a sérülést szenvedett alkalmazottak segítségre számíthatnak.

NEM EZ VOLT AZ ELSŐ GÁZROBBANÁS

A Soko barnaszénbányában föld alatti bányafejtés folyik 1908 óta.

A bánya történetében 1998-ban volt a legnagyobb baleset, amely 29 életet követelt. Akkor is mérges gázok szabadultak fel, aminek következményeképpen tíz bányász a robbanásban veszett oda, 19 pedig megfulladt, mert nem volt elég oxigén a bányaaknában.

Azt megelőzően, 1974-ben szintén a metángáz okozta beomlás és robbanás miatt 15 bányász vesztette életét. Egy évre rá, 1975-ben szintén a gázszivárgás okozta 5 bányász halálát.

Ezek a nagyobb balesetek mellett voltak más kisebb balesetek is, amelyek miatt több bányász hagyta az életét a munkahelyén.