2024. április 16., kedd

A kőtől a golyóig

Kiállítás nyílt az óbecsei Városi Múzeumban

A kőtől a golyóig címmel nyílt kiállítás kedden az óbecsei Városi Múzeum felújított kis kiállítótermében. A fegyvereket és katonai felszereléseket bemutató tárlat szerzői Nemanja Karapandžić történész és Raško Ramadanski régész. Az óbecsei Városi Múzeum történelmi és régészeti gyűjteményéből összeállított kiállítás 145 tárgyat mutat be.

– A kis múzeumok, mint amilyen a miénk is, nem szerveznek ilyen jellegű kiállításokat, mert nagyon összetettek. Köszönettel tartozunk a Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumnak, amely támogatta ezt a projektünket. A pályázaton nyert pénzeszközből konzerváltuk a kiállított tárgyakat, kinyomtattuk a tárlatot bemutató katalógusokat, emellett ennek a támogatásnak köszönhetően kilenc új, modern vitrinnel gazdagodott a kiállítóterem, amelyeket a jövőbeni kiállítások során is használni fogunk – mondta Nemanja Karapandžić, az óbecsei Városi Múzeum történésze.

A kiállításon különféle hidegfegyverek (lándzsahegyek, bronzkori kardok, tördelt kőlövedékek, vasbuzogányok, szuronyok), tűzfegyverek (puskák, karabélyok, pisztolyok), katonai felszerelések (vaskengyel, kulacsok, sisakok, katonasapka, tiszti felsők, távcsövek) és különböző kitüntetések is láthatók.
Az óbecsei Városi Múzeum kis kiállítótermének rekonstrukciós munkálatai a múlt év végén kezdődtek meg és az idén márciusban fejeződtek be. Ez egy többfázisos felújítási projekt volt, mondta Tojzán Ákos, az óbecsei Városi Múzeum igazgatója.

– A kis- és a nagy kiállítóterem állapota egy évig nem engedte, hogy kiállítási tevékenységeket folytassunk. Ezt a kiállítást még tavaly beterveztük, de nem volt hozzá terem. Eredetileg a nagyterembe terveztük, de egyelőre ennyit sikerült megvalósítanunk, ugyanis a nagyterem is teljes rekonstrukciót igényel. Itt a kis kiállítóteremben még tavaly felszereltettünk egy teljesen új világítási rendszert, amely amellett, hogy egy új küllemet ad, rendkívül praktikus és hasznos a kiállítások szempontjából is. Megjavítottuk a vezetékeket, illetve sok más apróbb munkálatot is elvégeztünk. Kicseréltük a nyílászárókat és egy új gipszfal került az irodák és a kiállítóterem közé. A padlózat is megújult, új csempék kerültek a régiek helyére. Emellett helyreállítottuk azt a bejárati folyosót, amely a kisterembe vezet. A munkálatokat a helyi önkormányzat, valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően. A felújítási munkálatok összértéke mintegy 3,5 millió dinárt tett ki – közölte Tojzán Ákos.

A kőtől a golyóig elnevezésű kiállítás májusig tekinthető meg hétköznap 9 és 17 óra között. A múzeum hétvégén zárva van, de megbeszélés szerint csoportos látogatás esetén a tárlat hétvégén is megtekinthető.